Literarni prijatelji pri DUT so na sredin literarni večer, 29. januarja, povabili rojakinjo Nino Novak Oiseau. Z njo se je pogovarjala Vida Vozel in predstavila nekaj iz njenih pesniških in proznih del.

Nina je obiskovala OŠ Ivana Cankarja, nato Gimnazijo Trbovlje. Za njeno pisanje od 4. razreda naprej učitelji niso imeli pravega posluha in je niso spodbujali k ustvarjanju. Največ jo je spodbujala njena mama, ki jo še danes pogosto spremlja na njene predstavitve. Svoje delo večkrat predstavi ob igranju kitare. Rada prebira Milo Kačič. Svoje prve pesmi je najprej sestavljala iz koščkov popularnih pesmi, kasneje so nastale njene lastne. Piše v slovenščini in hrvaščini.

Je najizvirnejša slovenska pesnica mlajše generacije. Po stroki univerzitetna diplomirana muzikologinja. Že od malih nog v središče svojega umetniškega delovanja postavlja besedo, pa naj bo ta posvečena literaturi, glasbi ali čemu tretjemu.

Leta 2009 je izdala pesniško zbirko Drevo življenja v slovenščini in hrvaščini. Del zaslužka je namenila društvu Beli obroč Slovenije.

Zbirka zgodb Skozi polje cvetočega maka smo odšli v iskanje je izšla leta 2012, tri leta kasneje pesniška zbirka V šepetu trepet.

Romaneskni prvenec Kjer morje poljublja nebo je bil izdan leta 2017, spremno besedo je napisala Katra Hribar Frol.

Ninin nemirni duh po ustvarjanju ji ne da miru, rada počne stvari, ki jih pred njo še ni nihče. Zato je pripravila libreto za prvo tamburaško opero Ambrož in Katarina. Tako je Bela krajina pristala na zemljevidu opernih zgodb in kot prva, kjer imajo tamburice glavno glasbeno podlago za opero.

Sodelovala je na mednarodnih festivalih po Hrvaški, Srbiji in Bosni. Piše recenzije za jazz glasbo.

Literarni prijatelji so prebirali njene pesmi in odlomke proznih del. Učenci Glasbene šole Trbovlje so zaigrali nekaj skladb na kitari in flavti. Občinstvo je nastopajoče nagradilo z glasnim aplavzom.

Besedilo in slika: Irena Vozelj