Zasavska gospodarska zbornica je na razpis Inovacije Zasavja za leto 2023 prejela 21 inovacijskih prijav, pri katerih je sodelovalo 88 inovatorjev.  V Delavskem domu Trbovlje so 20. junija pripravili že 27. svečano podelitev priznanj inovatorjem Zasavja. Podeljenih je bilo 5 zlatih, 8 srebrnih in 7 bronastih priznanj ter eno posebno priznanje za prebojno invencijo.  Na nacionalni nivo se uvrščajo štiri zlate inovacije in ena prebojna invencija. 

Na svečani podelitvi so udeležence pozdravili generalni direktor Steklarne Hrastnik in predsednik Zasavske gospodarske zbornice Peter Čas, župan občine Trbovlje Zoran Poznič, glavni izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Mitja Gorenšček in državni sekretar na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Marko Koprivc.

Inovatorjem in udeležencem dogodka so učenci Osnovne šole Trbovlje predstavili inovativno podjetno idejo z naslovom Heliostat – pretvorba sončnega sevanja v toplotno energijo in hramba toplotne energije v rudniških jaških. Z idejo so učenci pod mentorstvom profesorja tehnike Gregorja Gune sodelovali na tekmovanju First Lego League. Zaradi spleta nesrečnih okoliščin je imela ekipa sicer na tekmovanju nekaj smole, vendar pa jih je to izjemno motiviralo, da idejo danes nadgrajujejo in si utirajo pot v svetu “junior inovatorjev”. »V Zasavski gospodarski zbornici smo prepričani, da bomo v prihodnosti o njih zagotovo še slišali in brali,« so zapisali v sporočilu za javnost v ZGZ. Za glasbene vložke so poskrbeli izjemni učenci Glasbene šole Trbovlje.

Zlata priznanja ZGZ so prejele inovacije:

  • Neurobeans, pripomoček in metoda za treniranje učinkovitega delovanja v šoli, pri delu ali športu (inovator Gregor Bohnec, Kognitivne rešitve Gregor Bohnec s.p.)
  • Krožni proces zelene proizvodnje keramičnih mas z uporabo napovednega modela (inovatorji Ines Bantan, Irena Ramšak (RC eNeM), Nik Smrkolj, Franci Ocepek (Eti Elektroelement) Matej Emin, dr. Drejc Kopač (Culmium))
  • Ponovna uporaba odpadnega filtrskega prahu iz proizvodnje embalažnega stekla višje kvalitete (avtorji Liza Marija Strnad, Tilen Sever, Natalija Virant (RC eNeM), Ana Varlec, Mateja Koritnik Žekar, Marjan Polak, Lucija Senčar (Steklarna Hrastnik), Matej Emin, dr. Drejc Kopač (Culmium)
  • Sistem acetilenskega mazanja orodja za predobliko na IS stroju (avtorji Simon Matjašič, Lovro Kmet, Matija Jeršin, Robert Gaal (Steklarna Hrastnik, RC eNeM, Culmium)
  • Inštalacijski odklopnik ETIMAT P6 in ETIMAT (avtorji Domen Janc, Aleš Pograjc, Aljaž Smrkolj, Lucjan Strehar, Janez Škrabanja, Marko Petek, Tadej Drnovšek, Miran Dolinšek, Matija Strehar (Eti Elektroelement)

Priznanje za prebojno invencijo so prejele avtorice Darja Žnidaršič, Katarina Omahen in Laura Potisek za inovacijo Liofilizirano sadje in zelenjava iz energetskega nasada v kapsuli (Društvo Calvodas).

Vse inovacije bomo predstavili na naših spletnih straneh, tudi tiste, ki so prejele srebrna in bronasta priznanja.

Savus

Foto: arhiv Savus