sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Prenovljeno Mlakarjevo stanovanje

V Hrastniku so 19. junija otvorili prenovljeno Mlakarjevo stanovanje, ki je svojevrstni zgodovinski zapis življenja v rudarski koloniji.

Na otvoritvi so prvi vstopili v prenovljeno stanovanje potomci Franca Mlakarja. O prenovi, ki so jo strokovno izpeljali muzealci Zasavskega muzeja Trbovlje, financirala pa ga je občina Hrastnik, so spregovorili župan Občine Hrastnik Marko Funkl, v.d. direktorja Zasavskega muzeja Trbovlje Gregor Jerman, kustosinja ZMT Nevenka Hacin in občinska svetnica Vojka Šergan, ki se je močno zavzemala za obnovo.

Otvoritev so z nastopom polepšali članice Ženskega pevskega zbora Svoboda Dol pri Hrastniku in godbeniki Rudarske godbe Hrastnik, ki so pred nekaj dnevi proslavili svojo 170 letnico s slavnostnim koncertom.

Občina je odkupila stavbo, v kateri je Mlakarjevo stanovanje. Celotna obnova je vredna 132 tisoč evrov, Ministrstvo za kulturo je prispevalo 22 tisoč evrov, nekaj več kot 47 tisoč evrov so prejeli iz sredstev LAS, ostalo je prispevala Občina. Uredili so plato pred stanovanji, notranje stene, stropove, hidro izolacijo tal, klimatsko prezračevanje in muzejsko zbirko v stanovanju. Župan Funkl je napovedal, da se bodo lotili še ureditve treh drugih stanovanj v stavbi, v katerih bodo uredili tri enote hostla.

MP

Foto: Branko Klančar


 

Isti avtor