Kolesarji so s prvo tekmo olimpijskih iger že zaključili. Tadej Pogačar je prikolesaril prvo olimpijsko medaljo za slovensko kolesarstvo in prvo na letošnjih olimpijskih igrah. Olimpijski prvak je postal Ekvadorec Richard Carapaz. Po zaključnem fotofinišu je Pogačar zaostal za Belgijcem Woutom van Aertom le za debelino kolesarske gume, s čimer je osvojil bronasto medaljo. Kisovčan Primož Roglič je na koncu osvojil 28. mesto.

Na 234 kilometrov dolgi tekmi, na kateri so kolesarji prekolesarili kar 4865 višinskih metrov, sta poleg Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja kolesarila še Jan Polanc in Jan Tratnik, ki je bil na čelu glavnine kar 100 kilometrov. Dirka je bila najtežja v zgodovini olimpijskih iger in prva, ki ni bila krožna. Ključna sta bila dva vzpona: Fudži Sanroku (s 6 % naklonom) in Mikuni (z 10,6 % naklonom).

V osrednjem delu dirke je bil Roglič v zadnjem delu glavnine. Ob pomoči Jana Polanca se je premaknil malce naprej, vendar v osredje ni uspel priti. Za vodilno skupino je zaostal na hudem vzponu na Mikuniju. »Danes je za slovensko kolesarstvo super dan. Sam sem imel na štartu nekaj težav, na koncu pa je bilo malce bolje. Nisem imel ravno najboljšega dne, saj sem imel kar nekaj težav. Dirka je bila res težka, presenetile so me tudi bolečine, ki sem jih čutil ob štartu. Upam, da mi bo medalja Tadeja dala dodatna krila za sredo, ko bom nastopil še na kronometru,« je po dirki povedal Zasavčan.

Tadej Pogačar, dobitnik bronaste medalje za slovensko kolesarstvo pa je po tekmi povedal: »Vedno sem imel v mislih zlato medaljo. To je bila ena najtežjih dirk, ki sem jih vozil v življenju, zlasti v tej visoki vlagi. Kako se počutim, me raje vprašajte čez nekaj dni.«

Sabina Bravec

Foto: Olimpijski komite Slovenije in Kolesarska zveza Slovenije


 

Prejšnji članekPeti teden poletnih kratkočitnic
Naslednji članekCepljenje brez naročanja v Hrastniku