sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Prehlad brez plastike in brez odpadkov

Prehladi in virusna obolenja so na pohodu. Marsikdo si že dela zalogo čajev, robčkov in tekočega mila – pa ste vedeli, da lahko vaš sezonski prehlad mine na bolj okolju prijazen način?

Robčki. Za vsakodnevno brisanje nosu so primerni robci iz blaga, ki jih lahko pred pranjem uporabite večkrat. Ko resno zbolite in vam močno teče iz nosu, pa posezite po bolj higienski varianti: staro majico razrežite na več enako velikih kvadratnih krp, ki jih po eni uporabi spravljajte v velik steklen kozarec s pokrovom. Oboje robce perite na čimvišji temperaturi in jih po pranju še prelikajte.

Čaj. Nič ni boljšega od skodelice vročega čaja, da nas ob prehladu spravi nazaj na noge. A zakaj se ne bi tokrat izognili plastiki, ki se nahaja v filter vrečkah, in si raje privoščili odlično domačo mešanico? Od znotraj vas bo dodobra pogrela kombinacija ingverja in limone – ljubitelji sladkega čaja dodajte še žličko sladkorja ali drugega sladila. Odrežite dve rezini limone in tri rezine korenine ingverja in vse skupaj prelijte z vročo vodo. Naj se namaka deset minut, nato pa lahko ingver in limono iz čaja poberite kar z žlico.

Vroča prha. Če vas mučijo zamašene dihalne poti, jih lahko sprostite z vročo prho. Para bo odprla vaše sinuse in od znotraj navlažila vaš nos in grlo. Za še večji učinek kar na dno kadi ali kabine za tuširanje zlijte par kapljic eteričnega olja mete ali evkaliptusa.

Umivanje rok. Z različnimi virusnimi obolenji na pohodu je skrb za osebno higieno še posebej pomembna. Večkrat dnevno si umijte roke z vodo in z milom (trdo milo je bolj okolju prijazno, ker ni v plastični embalaži).

MD

Isti avtor