nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Predsednik KS Center Blaž Klopčič

Vodenje sveta KS Center je po volitvah leta 2018 za en mandat prevzel Blaž Klopčič, ki je skupaj s svetom KS že pošteno zagrizel v delo. Za to, da mu ob službi vodenje KS ne predstavlja prevelikega zalogaja, pravi, so v veliki meri zaslužni dobri odnosi z občino.

To je vaš prvi mandat predsednika KS Center. Zakaj ste se odločili za kandidaturo?

V prejšnjem mandatu sem bil podpredsednik. Potem pa predsednica ni bila izvoljena in so prepričali mene, ker so zaznali, da se v KS nekaj dogaja. Strinjal sem se in začeli smo z delom.

Kateri so glavni izzivi vašega prvega mandata?

Dogovorili smo se, da bomo najprej dokončali že zastavljene projekte, potem pa gremo na nove. Teh je kar nekaj – v lanskem letu smo se, na primer, lotili prenove oziroma vzdrževanja otroških igrišč, v katerih prenovo so veliko vlagali tudi v prejšnjih mandatih. To so otroška igrišča iz lesa in odločili smo se za vzdrževanje, da bi jim podaljšali življenjsko dobo. Odločili smo se tudi, da bomo šli v čiščenje potoka, ki poteka čez KS. Naša KS je kar velika, poteka od K5 do Hoferja. Tako bomo skušali vsako leto očistiti en del potoka. Letos smo se lotili tudi kompletne sanacije stopnišč pri telovadnici Polaj … Cel kup je bilo tega. Lani je komunala ravno izvajala obnovo vročevoda in smo se vključili tudi v ta projekt. Vključeni smo bili tudi v obnovo otroškega igrišča na Trgu svobode in urejanje dela ceste na Vodenski. Podali smo tudi nekaj načrtov za sanacijo plazov. Tudi za 2020 imamo veliko načrtov.

Kako sodelujete s krajani?

Dokaj v redu. Krajani podajajo neke pobude oziroma ideje, mi pa vsako poskušamo uslišati in realizirati. Je pa, seveda, vse odvisno od financ. Letos so se finance za krajevne skupnosti močno zmanjšale in na osnovi tega bomo morali prilagoditi tudi program dela. Še vedno pa bomo krajanom šli naproti, kolikor jim bomo le lahko.

V obrobnih krajevnih skupnostih so krajani močno vključeni v sooblikovanje življenja v KS. Jih je v mestu težko prepričati v kaj podobnega?

Mislim, da ne. Krajanom je treba pojasniti, kaj je krajevna skupnost, zakaj obstaja, da to ni občina in da, normalno, nimamo na razpolago toliko sredstev za kakšne večje investicije. Ampak še vseeno sodelujejo z nami, imajo veliko idej.

Kako krajevni svet sodeluje z občino?

Zaenkrat mislim, da delamo nekako v sožitju, v simbiozi. Letos smo se odločili, da bomo skupaj šli v prenovo pod sedežem KS oziroma pod staro bolnišnico, to je nasproti Name. To bo naša skupna investicija. Načeloma pa mislim, da z županjo zelo v redu sodelujemo. Usliši naše želje, želje občanov, in potem skupaj nekaj naredimo iz tega. Problem je le v tem, ker so sredstva tako omejena, da je noro. Krajani bi pa imeli vse – a to žal ne gre.

Če bi v vašo KS prišla skupina turistov, kam bi jih peljali?

Zanimivih kotičkov v naši KS je kar nekaj. Najbolj poznan in zanimiv je seveda park z Monolitom, potem imamo virtualni muzej rudarstva 4. dritl, Delavski dom Trbovlje ima tudi neko zgodovino, ki je ne gre kar pozabiti … V končni fazi je zanimiva tudi (nekdanja) Strojna.

Kam pa se vi najraje odpravite?

V bistvu se gibljem po celi KS. V centru sem doma, tako da grem vsak večer na sprehod po tem delu mesta. Nekega posebej ljubega kotička pa nimam.

Pa že od nekdaj živite v KS?

Že od nekdaj.

S čim pa se sicer ukvarjate?

Delam v Ljubljani v zasebnem podjetju. Včasih je malo težko povezovati službo in vodenje KS, ker ima občina uradne ure do treh. Ampak je kolegica zelo fleksibilna, tako da se da. Ni preveč naporno.

Želite KS voditi tudi v naslednjem mandatu?

Saj je ta mandat šele na začetku (smeh). Trenutno še nimam nobenih načrtov za prihodnji mandat. Najprej tekoče zadeve. Potem bomo pa videli, kako naprej.

Besedilo in foto: Martina Drobne

Isti avtor