Jutri bodo praznovali v Trbovljah. No, pravzaprav bodo začeli že danes, saj bodo zvečer pripravili vsakoletno proslavo ob občinskem prazniku. Jutri zjutraj bomo objavili pogovor z županjo občine Trbovlje Jasno Gabrič. Že danes pa objavljamo del pogovora, ki je tekel o letošnjem praznovanju.

In kaj je Jasna Gabrič odgovorila na vprašanje, če se veseli občinskega praznika pa po dveh, treh letih koronskih praznovanj?

Ja, zelo se ga veselim, ker se bomo z občani in občankami srečali po dveh letih epidemije. Zaradi koronskih ukrepov je bilo ogromno dodatnega dela in nervoze, ko smo morali praznovanja v preteklosti speljati on-line. Zdi se mi, da je bilo trikrat bolj zahtevno, saj že tako v »normalnih« razmerah ni enostavno pripraviti vseh dejavnosti ob praznovanju. Tudi mi, kot ekipa, smo si oddahnili. V tem, da se bomo spet srečali in videli v živo, so sami plusi. Vesela sem tudi, da bodo z nami ob 1. junijskem prazniku po približno osmih letih spet predstavniki iz pobratenega mesta Sallaumines v Franciji in na Nohšihtu 11. junija iz pobratenih mest Valandovo in Lazarevac.

Kako sploh poteka sodelovanje s pobratenimi mesti?

Zdaj je zaradi korone v zadnjih dveh letih malo zastalo, za kar mi je žal, saj smo pred korono šele dobro začeli sodelovati in se navadili na izmenjave otrok. Sploh s Srbijo in severno Makedonijo. Letos upam, da bo vse potekalo tako, kot je treba, tudi izmenjava otrok bo. »Zadihali« smo kot večina ljudi.

Ali pripravljate letos ob praznovanju kaj posebnega?

Posebno bo to, da bo letošnje praznovanje zaznamovala 70. letnica uradno predanih pravic mestu. Čeprav se je Trbovlje kot Trebovlje in še pod kakšnim drugim imenom pojavilo že v 13. stoletju, smo uradno iz trga prešli v mesto leta 1952. V duhu leta 1952 bo potekala tudi proslava, tako, da se bomo malo preselili v to obdobje. Nekateri so ga še živeli, nekateri ga pač nismo. Poskušali ga bomo okusiti, vsaj v enem delčku, na proslavi 31. maja. Lahko povem, da bo letos 4. junija spet zanimivo tekmovanje v kuhanju grenadirmarša. Dan bomo obeležili tudi s posebno povorko uniformiranih rudarjev. Ne samo trboveljskih, ampak tudi z drugih koncev. Skratka, bo veselo in zabavno, pridružite se nam. Povabljena so sicer društva združenja Rude, v katerih so združena društva, ki obujajo rudarsko tradicijo. Pridejo tudi uniformiranci Premogovnika Velenje. Tako bomo malo prej skupaj z društvom Perkmandeljc obeležili rudarski praznik. Ne bo nam dolgčas. Na Nohšiht pridite, letos smo ga združili skupaj z Anduhtom v en večer, saj februarrja, ko začnemo že pripravljati prireditve, zopet nismo vedeli, ali bomo kaj od tega sploh lahko izpeljali. In ker je bila takrat korona še zelo aktivna, smo se odločili, da bomo naredili skupno prireditev in upali, da jo bomo lahko izpeljali. Zdaj verjamem, da bo vse v redu. Vljudno vabljeni. Še cel kup drugih prireditev bo na voljo obiskovalcem. V časopisu Srčno Trbovlje in na spletni strani občine bodo vse tudi objavljene.

Po navadi se ob občinskem prazniku odpirajo kakšne nove stvari. Bo tudi v Trbovljah tako?

To je bil včasih res običaj, da se je vse tempiralo na mesec junij. Sama s tem nisem toliko obremenjena. Menim, da ima investicija svoj ciklus. Ko se izteče, se izteče. Nočem, da se izvajalci obremenjujejo z datumom občinskega praznika, da smo potem vsi skupaj živčni in se pritiska na ekipo. Je pa res, da letos sovpadajo z junijem zaključki evropskih projektov. Tako smo 25. maja odprli OIC Nasipi. Popoldne ob 17. uri 9. junija bomo predali v uporabo Zasavski podjetniški inkubator, edini v 100% javni lasti v Zasavju. Tretji evropski projekt pa je kanalizacija, ki smo jo že predali v uporabo prejšnji mesec, tudi z uradno novinarsko konferenco. Do poletja bomo torej zaključili kar tri od štirih evropskih projektov. Četrti, kolesarske poti, pa je v izvedbi.

MP

(jutri pa celoten pogovor z Jasno Gabrič ob občinskem prazniku)

Foto: arhiv Občina Trbovlje