sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Podjetniški izziv

Dijaki 2. letnika programa zdravstvene nege v Srednji šoli Zagorje so se v letošnjem šolskem letu v okviru vsebinskega sklopa Izvajanje del in nalog s področja zdravstvenega in socialnega varstva v skladu z načeli podjetniškega procesa preskusili kot pravi podjetniki. Objavljamo prispevek Žive Kramar.

V skupinah so s svojimi idejami in kasneje z izdelavo poslovnega načrta želeli izboljšati počutje vseh dijakov na Srednji šoli Zagorje.

Na začetku vsebinskega sklopa smo se z dijaki s pomočjo krepitve različnih veščin spoznavali in se pripravljali na podjetniški projekt. Veliko smo se igrali, poslušali zgodbe podjetnikov ter se pogovarjali o raznih temah. Med spoznavanjem strukture poslovnega načrta smo se v okviru vsebinskega dela poslovnega načrta naučili predvsem pripraviti analizo trga, analizo konkurence, SWOT analizo ter se pogovarjali o tem, kako načrtovati kadre in nadaljnji razvoj podjetja. V okviru finančnega dela poslovnega načrta pa so dijaki spoznali bilanco stanja ter izkazom uspeha.

Dijaki so v drugem delu vsebinskega sklopa pripravili zelo zanimive predloge, s katerimi želijo izboljšati ponudbo dejavnosti naše šole: projekt jedilnice na strehi šole, šolski fitnes, uvedba avtomatov in kavomatov v prostorih šole, soba oziroma kotiček za sproščanje ter kavarna na strehi šole. Svoje podjetniške ideje so predstavili v obliki elevator pitchev, kar je kratka in jedrnata predstavitev poslovne ideje, s pomočjo katere pri poslušatelju vzbudimo interes in pozornost za našo idejo na uradni predstavitvi pred skrbno izbranimi gosti. Ti so po predstavitvah dijakom postavili vprašanja ter jim podali koristne nasvete, s katerimi bi dijaki lahko svoje ideje še izboljšali.

Vsi prisotni smo se strinjali, da so se dijaki odlično izkazali in prepričljivo predstavili ter zagovarjali svoje ideje. Ravnateljica Aljaša Urbanija pa je izpostavila, da bi bilo smiselno tovrstne dejavnosti razvijati tudi v prihodnje. Idej in energije nam ne manjka, zato ne dvomimo v uresničitev kakšne ideje. Kako pa podjetniški izziv komentirajo dijaki? Seveda bi bili najbolj veseli, da bi kakšna izmed njihovih podjetniških idej zaživela tudi v praksi.

Živa Kramar

Foto: SŠ Zagorje


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor