Že drugo leto zapored je naše počitnice zaznamovalo širjenje nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (Covid-19). Da bo potovanje varno in brezskrbno, moramo počitnice skrbno načrtovati. Ob upoštevanju zdravstvenih priporočil in omejitev ter ustrezno dopolnjeno potovalno lekarno lahko v veliki meri poskrbimo za svoje zdravje.

Za shranjevanje zdravil na potovanju si izberemo ustrezno torbico, ki zdravila ščiti pred svetlobo, vlago in toploto. Še posebno previdni moramo biti, da zdravil v vročih dneh ne pozabimo v razgretem avtomobilu. Zavedati se moramo, da lahko višja temperatura spremeni stabilnost zdravila, kar vpliva na njegovo učinkovitost in varnost. Zdravila vedno shranjujemo v originalni embalaži skupaj z navodili za uporabo, na sobni temperaturi od 15 do 25 °C. Zdravila shranjujemo nedosegljivo otrokom.

Pravočasno si priskrbimo zdravila redne terapije, ki jih moramo vzeti s seboj. Posebno pozornost moramo posvetiti zdravilom, ki se shranjujejo v hladilniku. Ta zdravila moramo med potovanjem hraniti v hladilnih torbicah (npr. inzulin, biološka zdravila). V potovalno lekarno sodijo še kartica zdravstvenega zavarovanja za tujino ter potrdila o cepljenjih in testiranjih. Digitalno potrdilo o cepljenju ali o prebolelosti lahko pridobite tudi v lekarni. Prevzamete ga s kartico zdravstvenega zavarovanja ali osebnim dokumentom.

Večkrat farmacevti v lekarnah dobimo vprašanje: »Katera zdravila moram še vzeti s seboj na potovanje?« Spodaj si preberite, kaj naj ne bi manjkalo v potovalni lekarni in kaj farmacevti v lekarnah še priporočamo.

Med nujna zdravila spadajo: zdravila proti bolečinam in povišani telesni temperaturi, zdravila proti prebavnim težavam, rehidracijski praški, zdravilo proti potovalni slabosti, zdravila proti alergijam, prva pomoč in termometer. Med priporočljiva zdravila pa spadajo: sončne kreme z visokim zaščitnim faktorjem in krema proti morebitnim opeklinam ter repelenti in mazila po pikih insektov.

Poletni čas, brezskrbnost in dopusti hitro pripeljejo do tega, da se ljudje sprostimo in pozabimo na previdnost in varnostne ukrepe. Vsak posameznik naj skrbi za temeljito umivanje rok, higieno kašlja in ohranjanje fizične razdalje med osebami vsaj 1,5 metra. Kljub temu, da smo cepljeni ali smo preboleli Covid-19, še vedno lahko zbolimo oziroma okužimo tiste, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti.

Mag. farm. Anja Ključevšek Roglič


 

Prejšnji članekDržavni prvakinji v streljanju
Naslednji članekDanes dogaja