V torek, 24. avgusta, je na povabilo zagorskega župana Matjaža Švagana v Zagorje prišel višji svetovalcev Veleposlaništva Ruske federacije Alexander Turov. Župan ga je najprej popeljal po Zagorju in mu razkazal znamenitosti, zgodovinske spomenike in obeležja ter pomembnejše ustanove. Nato sta se odpravila še na grobova partizanov, kjer sta pokopana tudi ruska vojaka, ki sta med drugo svetovno vojno na zagorskih tleh v boju za svobodo vseh narodov izgubila življenje.

Slovesnosti sta bili letos zaradi epidemioloških razmer nekoliko krajši. Pri spomeniku v Brišah in na Vrhu pri Mlinšah so bili prisotni tudi direktor občinske uprave Občine Zagorje ob Savi Tadej Špitalar, predsednik zagorskega združenja borcev za vrednote NOB Miloš Prosenc, predsednik KS Mlinše-Kolovrat Roman Smrkolj in predsednik krajevne organizacije združenja borcev za vrednote NOB Stane Kovač, ki je na harmoniko zaigral nekaj partizanskih pesmi. Prisotni so bili tudi praporščaki in nekaj krajanov.

Zbrane so nagovorili župan Matjaž Švagan, Alexander Turov in Miloš Prosenc. Vsi trije so poudarili, da je spomin na preteklost pomemben za bodoče rodove, ki se morajo naučiti, da se takšna morija, kot se je dogajala med drugo svetovno vojno, ne sme nikoli več ponoviti.

Ruski gost se je gostiteljem zahvalil, ker ohranjajo spomin na dogodke in ob tem spoštljivo urejajo spominski obeležji njegovih rojakov, ki sta se borila na zagorskih tleh.

Savus

Foto: Občina Zagorje


 

Prejšnji članekRiki in Kiki že na meji s Sirijo
Naslednji članekDržavno prvenstvo invalidov v hitropoteznem šahu