V tokratni oddaji Med rudarji, ki je posvečena rudarskemu prazniku, 3. juliju, se je Igor Gošte pogovarjal z upokojenim rudarjem Stanetom Staničem, ki je svojo poklicno pot zaključil kot rudarski nadzornik ali »štajger«. Oddajo so posneli na različnih lokacijah v Trbovljah.

Najprej so obiskali »Drajer šoht«, kamor sveti na nasprotnem hribu postavljen kip Rudarja Prometeja. Stane Stanič je tam predstavil svoje rudarske korenine in dolgoletno delo v različnih rudnikih v Zasavju. V nadaljevanju oddaje so obiskali še nekatera druga mesta, ki spomnijo na rudarsko tradicijo. Barbara rov, Frančišek rov, Terezija rov, glavni rudniški rov na Ajnzerju in na koncu še Vasle rov, ki je povsem blizu kipa Rudarja Prometeja.

V soboto, 3. julija, bo ob 11. uri Rudarsko etnološko društvo Perkmandeljc organiziralo rudarsko proslavo ob rudarskem prazniku. Slavnostni govornik na bo Anton Lisec, ki je vodil stavkovni odbor zadnje rudarske stavke v Zasavju. Slišali boste lahko tudi nekaj pesmi in recitacij ter si v rudarski kopalnici na Ajnzerju ogledali slikarsko razstavo Jožeta Potokarja.

Več pa v oddaji.

Igor Gošte

Foto: Igor Gošte

Prejšnji članekRazstava Stanke Bantan in Branke Vizler
Naslednji članekKakšna je vaša drža?