Na železniški postaji v Zagorju ob Savi so danes, 7. julija, podpisali pogodbo za ureditev železniške postaje. Naložba je vredna 19 milijonov evrov.

Na pogodbi so avtogrami v. d. direktorja Direkcije RS za infrastrukturo pri Ministrstvu za infrastrukturo Bojana Tičarja, predsednik uprave Slovenskih železnic ŽGP Antona Žagarja, predsednika uprave CGP Novo mesto Martina Gosence in glavnega direktorja GH Holding Blaža Miklavčiča.

Ob slavnostnem podpisu pogodbe je župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan med drugim poudaril, da gre za slovesen in velik dogodek za zagorsko dolino, ki se bo v zgodovino zapisal kot eden najpomembnejših dogodkov v Zagorju ob Savi, saj so pogajanja za ureditev oz. obnove železniške postaje trajala kar nekaj mandatov. »Zasavje je bilo dolga desetletja zapostavljeno na področju infrastrukturnih naložb. Pogodba, ki bo danes podpisana, je največja na področju infrastrukture v Zagorju in zasavskem prostoru, saj je težka preko 19 milijonov evrov. Naš cilj je, da se obnovita tudi železniški postaji v Trbovljah in Hrastniku, zgradi cesta Hrastnik-Zidani Most in predor proti Preboldu, saj vemo, da celoten promet poteka skozi zagorsko dolino,« je med drugim povedal župan.

Naložba je vredna 19,1 milijona evrov. »Na Direkciji za infrastrukturo smo ponosni, da smo dobili skoraj polovico denarja iz fondov EU,« je poudaril v. d. direktorja Direkcije RS za infrastrukturo Bojan Tičar.

V Zagorju je načrtovana ureditev železniške postaje z obnovo tirov, prenova čakalnic in sanitarij ter umestitev izven nivojskih dostopov – nadhodov na peronsko infrastrukturo zaradi uvedbe daljinskega vodenja prometa, povečanja stopnje varnosti potnikov, uporabnikom prijaznejše infrastrukture in zagotovitve interoperabilnosti.

V sklopu projekta je predvidena gradnja dveh novih peronov s peronskimi nadstrešnicami in zunanja ureditev ob postajnem poslopju ter dodatnih 70 parkirnih mest, obračališče in postajališče za avtobuse. V skladišču je predvidena prenova dela prostorov in prenova fasadne lupine.

Nekaj več o prenovi najdete na tej povezavi.

Savus

Foto: arhiv Savus