ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Pismo bralke: V DSO Izlake so praznovali

Moji občutki, ko stopim skozi vhodna vrata v DSO Izlake so tako… tako…! Vprašam se – menda  ja se ne bom znašla še sama kdaj v tem Domu starejših občanov. A, nikoli ne veš kaj prinese starost, bolezen in še kaj, kar ni treba. Vem, da se vodstvo – ga. direktorica Mateja Černi, ga. Urška Kolar – univ. dipl. soc. delavka; ga. Ani Maleša – šefinja kuhinje, ga. dr. Darja Smolej s srčnimi medicinskimi sestrami, fizioterapevtkami, vsi se trudijo , da je v DSO Izlake vse o.k. kot mora biri. Ne smem pozabiti tudi srčne, pridne negovalke in strežnice in prijazne čistilke ter osebje v pralnici in ga. v šivalnici. Tudi pri sprejemu, ko greš na obisk k svojemu te pričaka prijazen, srčen pozdrav osebe, ki je v vratarnici. Pa tudi v bifeju so vedno prijazne natakarice. Pa še vzdrževalce doma ne smem pozabiti – so vedno na razpolago, da priskočijo na pomoč, če se kaj pokvari. Vsaj veš, da so stanovalci v dobrih rokah, da smo svojci lahko brez skrbi.

Vemo, da imajo urnik aktivnosti:

  • Telovadba in družabne aktivnosti
  • Časopis in kava, debatni krožek, ugankarski krožek
  • Ročna dela, pevska skupina, multisenzorna terapija in molitvena skupina. Imajo tudi razne prireditve po datumih in mesečno praznovanje rojstnih dnevov.

Tako se družijo, si krajšajo dneve. So dokaj vsi aktivni. Zato so tudi boljše volje in imajo voljo do življenja. Nekaj pa je takih stanovalcev doma, ki so žal vseskozi v postelji. Tudi za te je lepo poskrbljeno. Deležni so nege, fizioterapije in prijazne, srčne besede osebja, ki skrbijo za njih.

Naj naštejem nekaj prireditev, ki so jih v DSO Izlake priredili v mesecu decembru 2019:

  1. Obis DU Zagorje in obdaritev članov društva – 17. 12. 2019
  2. Svečane večerje s svojci – 18. 12. 2019

Prvič sem vila v domu na tej čudoviti večerji. Moram reči, da je bil ambient, hrana, pijača in postrežba res na nivoju. Prvo nas je ga. direktorica Mateja Černi pozdravila v nagovoru. Nato nam je ga. Ani Masleša, šefinja kuhinje, predstavila vso kuharsko osebje – kuharice. Pri sami večerji pa nas je ga. Černi obiskala, pozdravila. Hodila je od mize do mize, se prijetno pogovarjala z nami. Bila je zelo razpoložena, mi pa tudi in naši svojci. Tudi ga. Kolar Urška, univ. dipl. soc. delavka nas je prijazno, dobrovoljno in čustveno pozdravljala. Povem vam, da so bili naši svojci srečni, nasmejani in zadovoljni, mi pa tudi.

  1. Praznovanje rojstnih dni stanovalcev – 19. 12. 2019

To praznovanje je bilo čustveno. Obiskal jih je RK Zagorje in prišli so učenci OŠ Ivana Kovčica iz Izlak. Bil je lep, pester program. Učenci so peli, plesali in igrali harmoniko. Čudovit večer za slavljence.

  1. Božična sveta maša – 25. 12. 2019

Bila je lepa maša, za dušo in telo… Pesem Sveta noč je odmevala, ko so jo peli oskrbovanci, zelo ganljivo, čudovito!

  1. Prednovoletni ples in obisk Dedka Mraza – 27. 12. 2019

Na ta ples smo bili prisrčno vabljeni stanovalci, svojci in drugi obiskovalci doma. Navdušenje Dedka Mraza, ki so ga bili deležni tudi oskrbovalci po sobah, kjer so skozi, vedno v postelji. To navdušenje, prijazen nasmeh, lepo voščilo in dal jim je tudi skromno darilo (gozdni med), pomenijo človeku, ki je sam, osamljen, zelo veliko. V avli doma pa je bilo zelo lepo. Ambient in hrane in lično okrašeno vzdušje je pripomoglo k dobremu vzdušju oskrbovancev. Oskrbovanci so nekateri plesali in peli s svojci – bolj počasi, a z nasmejanim obrazom. Bilo je videti, da so res srečni in zadovoljni. Glasba, ki jo je izvajal mlad muzikant je bila čudovita. Vsi smo se veselo razšli – v upanju, da se prihodnje leto 2020 spet dobimo na tako težko pričakovani »žurki«.

6. 2. 2020 smo vabljeni na predavanje vsi svojci. Tema je: Posebnosti imunske odpornosti pri starostnikih, ki ga bo vodil izkušeni g. Srečko Jurić, dipl. zdravstvenik. Jaz se ga bom udeležila! Moje mnenje je, da v DSO Izlake res poskrbijo za vse!

To so moji osebni vtisi v DSO Izlake!!! Vodstvu in celotnemu kolektivu DSO Izlake pa želim veliko poslovnih uspehov v letu 2020, še naprej vse dobro. Naj bo leto 2020 polno sreče in zdravja, ki ga še kako vsak potrebuje.

SREČNO 2020!

MR

Isti avtor