torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Pet nasvetov za uspešen zaposlitveni video intervju

Spletne klepetalnice, profili na družbenih omrežjih, skupine, ki se družijo na medmrežju, posebne aplikacije in podobno omogočajo med drugim tudi zaposlovalcem, da dobijo veliko informacij o kandidatu že pred samim razgovorom. Pa je osebni razgovor potem takem sploh še potreben ali odhaja na smetišče zgodovine? Da! Tu ni dvoma, osebni razgovor je še potreben in vedno bo. Osebni razgovor je pika na i. Vsi sodobni pristopi so izjemno praktični, hitri in učinkoviti pri selekciji kadra, a pred dokončno odločitvijo brez osebnega razgovora ne gre. Osebni razgovor nam »ponudi« večji spekter informacij o samem kandidatu – pri tem so nam v pomoč dolgoletne izkušnje pri poslušanju in »branju« kandidatov, kemija, ki jo začutimo, vpogled v osebnost in temperament kandidata, vedenje in odzivi kandidata … Vse tiste male, a pomembne stvari, ki jih ni mogoče izmeriti, ki jih ne moremo dati v številke, ki jih včasih tudi ne znamo artikulirati. Vendar pa imajo izredno relevanten vpliv za sprejemanje pravilnih odločitev. Zato osebni razgovori ohranjajo svoj izjemno pomemben položaj tudi v prihodnosti.

Pa vendar, osebni razgovor izvajamo v zaključni fazi. Pred tem pa vedno pogosteje opravljamo pogovore tudi prek e-komunikacijskih orodij, kot so Skype, Viber, Messenger, itd. Čeprav se zdi na prvi pogled ta način intervjuja za kandidata lažji, nekaj, kar bo lahko opravil hitro, brez vpliva lokacije in večje predpriprave, temu ni tako. Tudi za tovrsten pogovor je prav, da se kandidat pripravi.

5 koristnih nasvetov za uspešni video intervjuju za službo

1) Brezhibna internetna povezava in rezervni načrt

Pred začetkom preverite, ali vaša internetna povezava deluje. Preverite tudi, če brezhibno delujejo računalnik oz. telefon ter aplikacija, prek katere bo potekal video intervju. Izdelajte rezervni načrt, ki ga boste uporabili v primeru težav s signalom. Tako vas tehnične težave ne bodo spravile s tira, saj boste imeli plan B. Če veste, da je signal v vašem domu ali na lokaciji, kjer boste imeli video intervju, slabši, se pozanimajte, ali bi morebiti lahko izpeljali video pogovor pri prijateljih, na neki drugi mirni lokaciji z dobrim signalom, ipd.

2) Bodite urejeni

Poskrbite za primerna oblačila. Četudi video pogovor poteka iz udobja in zavetja vašega lastnega doma, se uredite, kot da greste na osebni razgovor. Poskrbite, da bo tudi obleka izražala vaš interes za delo, za katerega se potegujete.

3) Miren in tih prostor

Prostor za video intervju naj bo miren. Poskrbite, da boste v prostoru sami. Obstajajo različni zvoki, ki lahko motijo video intervju, kot so hrup v ozadju, promet, TV, otroci …

4) Bodite pripravljeni

Za dobro izvedbo intervjuja na daljavo so potrebne določene spretnosti. Marsikomu ni prijetno, ko se gleda na zaslonu, mu je nerodno … To ni nič nenavadnega, zato s pomočjo družine ali bližnjih prijateljev opravite nekaj video klicev, da si pridobite nekaj prakse in vam občutek ne bo več tako tuj.

Vsekakor je dobra ideja tudi, da si pripravite iztočnice na predvidena vprašanja, vendar to še ne pomeni, da jih boste lahko brali – četudi sedite za pisalno mizo v svojem domu. Tekom video pogovora ohranite očesni stik prek ekrana z osebo na drugi strani. Če ste za pogovor pripravili morebitne dodatne reference, dokazila ali materiale, le te že pred samim video intervjujem posredujte kadrovniku.

5) Pokažite, da ste vi pravi kandidat oz. kandidatka

Naj vas način izvedbe intervjuja ne ovira pri tem, da pokažete oz. predstavite vaše kompetence in spretnosti. Odmislite, da s kadrovnikom ne sedite v istem prostoru. Izkoristite priložnost, ki vam jo video razgovor ponuja. Vaš entuziazem in neverbalno komunikacijo naj vidijo tudi na drugi strani »linije«.

In za konec. Govorite jasno in razločno. Video intervju je lahko odskočna deska za službo, ki si jo želite – če dobite priložnost, jo seveda izkoristite!

Alenka Kraljič, psihologinja in vodja razvoja v kadrovski družbi Trenkwalder

Isti avtor