Pojavi se, ko na hitro vstanemo iz ležečega ali sedečega položaja. Ortostatska hipotenzija se lahko pojavi tudi, ko vstajamo iz sklonjenega, čepečega ali sedečega položaja. Pojavi se vrtoglavica, lahko se bliska pred očmi, pojavi se slabost v želodcu, slabotnost, povišan utrip. To lahko traja krajši čas (od nekaj sekund) do minuto ali dve. Pogosto nas prisili, da se usedemo ali uležemo za krajši čas, da se krvni tlak normalizira. Pojavi se lahko v vseh starostih, pogostejša pa je pri starejših, pri tistih, ki so slabotnejši in pri tistih, ki imajo visok krvni tlak ter jemljejo zdravila za znižanje krvnega tlaka.

Vzrokov je lahko več – dehidracija, nosečnost, nekatere bolezni srca, slabokrvnost, bolezni žlez z notranjim izločanjem. Lahko jo povzročijo nekatera zdravila – diuretiki, zdravila za zniževanje previsokega krvnega tlaka, nekatera zdravila, ki jih predpišejo ob težavah s srcem (npr. nitrati), zdravila za erektilno disfunkcijo, težave s prostato in antidepresivi. Vzrok je lahko tudi alkohol.

Ukrepi so lahko pitje dovolj tekočin (vode), počasno vstajanje iz sedečega oz. ležečega položaja. Preden vstanemo lahko tudi malo potelovadimo – v sedečem položaju najprej dvignemo eno koleno do prsi, nato še drugo in nato vstanemo. Drugi trik je, da takoj ko vstanemo, prekrižamo noge ter stisnemo bedra in ritnice za približno 30 sekund. S tem potisnemo kri proti srcu.

Če ležimo, se že v postelji pretegnemo ter naredimo kakšno lažjo vajo, da se krvni obtok prebudi. Prav gotovo pa ne vstajamo iz postelje na hitro.

Če ortostatsko hipotenzijo povzročajo zdravila, svetujemo posvet z zdravnikom. Do zdravnika je potrebno iti tudi če so težave hude in jih z ustreznim ravnanjem ne moremo sami omiliti.

Ali si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili?

Pomanjkanje vitamina D so povezovali z večjim tveganjem za ortostatsko hipotenzijo, ni pa jasno ali dodajanje vitamina D zmanjša simptome.

V neki študiji so tudi dokazovali učinek koencima Q10 pri starejših. Kot večina študij za prehranska dopolnila, je imela tudi ta pomanjkljivost – ni bila kontrolirana.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje