petek, 24 januarja, 2025

Iz te kategorije

Obnova Pizzerije Dimnik

Po stotih letih je gostilna Dimnik v Trbovljah doživela lepotno in energetsko prenovo, ki bi je bila gospodarna in zavedna gostilničarka ter Slovenska mati Ana Dimnik zagotovo vesela.

Nekaj o zgodovini gostilne Dimnik

Ana Dimnik se je rodila 12. julija leta 1852 v hrastniškem zaselku Boben. Šolala se je v Trbovljah, kjer je že v zgodnjih letih pokazala zanimanje za sočloveka, kulturo in slovenski jezik. Pri 23. letih se je poročila s Francem Dimnikom, s katerim sta se preselila v hišo domačije Dimnik. Tam sta leta 1876 odprla gostilno Dimnik, ki jo poznamo še danes. Ana je ljudem v stiski vedno pomagala s hrano, stanovanjem in denarjem, v hiši pa je pogosto gostila tudi osirotele družine. Umrla je 27. januarja leta 1921 v Trbovljah, leto in pol po njeni smrti pa so na njeni hiši odkrili spominsko ploščo Ane Dimnik, ki jo lahko tam najdemo še danes.

Obnova

Sto let po njeni smrti so se lastniki gostilne Dimnik odločili, da hišo prenovijo. Obnova je potekala pod budnim očesom Zavoda za varstvo kulturne dediščine iz Celja, ki so hišo in njeno okolico pregledali ter dali priporočila in soglasja za vsa izvedena dela.

Navzven sicer ni vidnih velikih sprememb, pizzerija pa se je vseeno polepšala in energetsko sanirala. Iz energetsko potratnega objekta je tako postala energetsko varčen objekt. Obnova je potekala v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Lastnik pizzerije Boris Novak se je januarja leta 2020 namreč prijavil na razpis ministrstva, kjer je dobil odobrena evropska sredstva za energetsko prenovo.

Prenova poteka v petih fazah

V prvi fazi so sanirali in izolirali dotrajano streho pizzerije ter obnovili podstrešje. V drugi fazi so stara dotrajana okna zamenjali z novimi lesenimi.

V tretji fazi so zamenjali način ogrevanja (najprej na kurilno olje in nato na trda goriva). Celotni objekt se bo sedaj ogreval s pomočjo moderne toplotne črpalke.

V četrti fazi obnove so postavili dve zbiralnici za deževnico v skupni kapaciteti 20.000 litrov. Pizzerija Dimnik ima tri strehe, s katerih deževnica odteka. Vodo, ki jo bodo zbrali s streh, bodo porabili za sanitarno vodo.

V zadnji fazi sanacije pa bodo postavili moderno stiskalnico za embalažo, ki različno embalažo (pločevinke, plastiko, papir …) stisne, odpadek pa je tako volumsko manjši in manj obremenjujoč za okolje.

Vse faze projekta morajo biti končane do 30. oktobra letos.

PR objava


Projekt sta financirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

 

 


 

Isti avtor