četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Obisk Evropskega parlamenta

Dijakinji Tajda Kosem in Tjaša Dolšina sta se s profesorico Anamarijo Berdelak Potočnik konec oktobra odpravili v Bruselj. Objavljamo vtise, kot jih je zapisala Tjaša.

V četrtek, 24. oktobra, sva se dijakinji petih letnikov skupaj s profesorico v zgodnjih urah z avtobusom napotili proti Strasbourgu, Franciji. Na dolgi vožnji smo se imele priložnost spoznati z mladimi iz drugih slovenskih šol, si z njimi izmenjati znanje o Evropski uniji in si z igrami krajšati čas. Po napornem dnevu vožnje in po kratkem obhodu centra mesta smo se namestili ter se sprehodili do bližnje restavracije na večerjo.

Naslednje jutro smo pozajtrkovali ter pohiteli in se uredili za obisk Evropskega parlamenta. Obisk je bil povezan s projektom Šola ambasadorka Evropskega parlamenta. Po varnostnem pregledu smo se vsi obiskovalci zbrali v eni od večjih dvoran. Mladih udeležencev je bilo preko petsto. Po kratkem nagovoru uslužbenke in minutni predstavitvi vseh udeleženih držav smo se postavili v vlogo poslancev. S kratkim kvizom smo preizkusili, kako delujejo glasovanja, in ugotavljali, s kakšnimi problemi se srečujejo v parlamentu.

Zatem smo bili povabljeni na kosilo v restavracijo parlamenta, v času odmora pa smo imeli priložnost sodelovati v igri znanja Eurogame. Po kosilu smo se razdelili v delovne skupine in po sejnih sobah, kjer se je razpravljalo o različnih evropskih prioritetah. Tema, ki smo jo obravnavali mi, so bile človekove pravice. Po podrobnih razpravah in pripravi poročil ter argumentov smo se vsi ponovno zbrali v veliki dvorani, kjer so sledile predstavitve. Sledili so še povzetki in predlogi. Izveden je bil tudi finale igre Eurogame ter podelitev nagrad.

Po koncu obiska, ki se je zaključil s predvajanjem evropske himne, smo se sprehodili od parlamenta do centra Strasbourga. Kljub pozni uri in mraku je bilo mesto prijetno in očarljivo. Čeprav je mesto v Franciji in je temu primerno tudi vzdušje, sta zelo opazna pridih in vpliv Nemčije. Predvsem je to zaznati v arhitekturi, ki je zanimiva mešanica obeh kultur.

Zelo utrujeni, a polni novih znanj smo se vrnili v hotel in pripravili vse potrebno za vrnitev domov. Tako smo se po kratki noči in hitrem zajtrku natrpali nazaj na avtobus in začeli dolgo pot domov, kamor smo prispeli v poznih večernih urah.

Tjaša Dolšina

Isti avtor