Zasavska ljudska univerza, ki so jo leta 1959 ustanovile zasavske občine Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi, že šestdeset let pomaga Zasavčanom do ustreznih znanj, ki jih potrebujejo v službi, doma ali drugod, vsem generacijam. Ves čas podpirajo vedoželjnost in si prizadevajo, da bi zadostili potrebam in željam zainteresiranih uporabnikov njihovih storitev.

Sami ves čas spodbujajo k učenju otroke v zagorskem vrtcu Maja, kjer ustvarjajo pod mentorstvom štirih strokovnih delavcev in štirih prostovoljcev v okviru mednarodnega projekta Verižni eksperiment. Tako spodbujajo zanimanje za tehniko že pri najmlajših. S svojimi programi omogočajo dokončanje osnovne šole in pridobitev različnih poklicev na različnih srednješolskih programih, ki jih nadgrajujejo z višješolskim študijem. Različna predavanja pomagajo, da udeleženci pridobijo funkcionalna znanja, ki jim pomagajo v službi in drugih življenjskih situacijah. Pri svojem delu zaposleni na ZLU upoštevajo besede Walta Disneya: »Kar lahko sanjate, lahko tudi storite.« Upoštevajo tudi dejstvo, da je Michelangelo pri 87 letih izjavil, da se še vedno uči. Pomembno je, da so odprti za sodelovanja tako s šolami, njihovimi pedagogi, sodelujejo z društvi in drugimi ustanovami.

V četrtek, 21. novembra, je ZLU pripravila jubilejno slovesnost z naslovom Učenje je potovanje v sodelovanju z Mladinskim gledališčem Svoboda Trbovlje  v gledališki dvorani DDT. Polona Trebušak, direktorica ZLU, je v svojem nagovoru pozdravila prisotno predstavnico Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport iz Sektorja za višje šolstvo in izobraževanje odraslih Tejo Dolgan,  podžupanjo trboveljske občine Majo Krajnik, župana Hrastnika Marka Funkla in župana Zagorja Matjaža Švagana ter druge predstavnike zavodov, društev in organizacij, partnerje, sodelavke, sodelavce, udeležence njihovih izobraževanj in ostale prisotne.

Vesela je bila pisne pohvale osebe iz Andragoškega centra, ki dela na področju kakovosti, ki ji je napisala: »Zasavska ljudska univerza se je v zadnjih desetih letih povzpela med najboljše tovrstne ustanove v državi in je lahko zgled tudi drugim.«

Ob tej priliki je Polona Trebušak omenila, kako so se že njeni predhodniki prilagajali potrebam gospodarstva in prebivalstva po določenem znanju. Danes se prijavljajo v projekte Erasmus, sodelavci in prostovoljci so pripravljeni spoznavati nova znanja in dobre prakse. Večgeneracijski center Zasavje nudi brezplačne priložnosti in odprta vrata vsem generacijam. Lani so zabeležili skoraj 2900 vključenih udeležencev, 3000 izobraževalnih ur in preko 13.455 obiskov, to pa je povzročilo močno presežene načrtovane kazalnike projekta.

V smislu povezovanja in sodelovanja, ki je rdeča nit njihovega dela, obljubljajo, da bodo še naprej zvesti ljubiteljem učenja.

Ob tej priložnosti ni pozabila omeniti, da je na ta dan pred dvema letoma ugasnilo življenje njenega predhodnika, Toneta Bezgovška, ki je zaslužen za odličen napredek Zasavske ljudske univerze.

Ob praznovanju so izdali časopis Moč in radost učenja, ki bo lahko navdušil za učenje še koga, ki danes tega ne počne. Svoj nagovor je Trebušakova zaključila z besedami: »Več nas bo, prej bomo prispeli na cilj.«

Podžupanja občine Trbovlje Maja Krajnik je poudarila pomen dela ZLU za vse tri občine, povezovanje generacij, spodbujanje vseživljenjskega učenja, posledično tudi kvalitetno preživljanje prostega časa starejših generacij, da spoznavajo svet mlajših. Ob tem ne zanemarjajo ranljivih skupin, ki jim pomagajo s hitrejšo vključenostjo v bivalno okolje. Delo ZLU presega okvirje tipične univerze, saj izobražuje, združuje in povezuje ljudi vseh generacij, kar je neprecenljivo. Svoje poslanstvo naj še naprej opravljajo z veseljem, zagnanostjo, predvsem dobro voljo, saj to vpliva da so njihove ideje prodorne in navdihujoče. Ob koncu je še citirala misel neznanega avtorja, ki jo je našla na njihovi spletni strani: »Če se niste pripravljeni učiti, vam nihče ne more pomagati. Če ste odločeni učiti se, vas nihče ne more ustaviti.« Teja Dolgan je povedano s strani predhodnic potrdila in zaželela še leta uspešnega učenja.

Program je bil sestavljen iz izobraževalnega filma TZ digitalna pismenost, produkcije Andragoškega centra RS, ki ga je montiral Mirza Ribič.  Temu je sledil nastop učencev Glasbene šole Zagorje, ki so zaigrali Pravljico. V predstavitvi Po poteh spomina sta nastopila Jana Menger in Branko Potočan. Litijska skupina Perkakšns je predstavila afriški ritem bobnarjev v tradicionalni zahodno afriški pesmi Sunun Djansa. Večer sta zaključila kitarist Emir Ibrakić in pevka Maruša Zmrzlak s pesmima Andreja Šifrerja Za prijatelje in Svet je tvoj Nine Pušlar.

Voditeljici večera sta bili Nastja Abdič in Irena Krošel, pripovedovalec Mirza Ribič, po idejni zasnovi in scenariju Katre Kozinc.

V avli so razstavljali tečajniki programa Slikanje za dušo v okviru Večgeneracijskega centra svoja dela, za kulinarično razvajanje in pogostitev je poskrbela Hiša domačih okusov pr Čop z ambasadorjem vseživljenjskega učenja, kuharskim mojstrom Lojzom Čopom.

Besedilo in foto: Irena Vozelj