11. marec 1961 – Ob enih zjutraj je v rudniku v Zagorju odjeknila eksplozija, ki je terjala življenja trinajstih rudarjev, ki so bili tisti čas v bližini. Nesreča je za vedno zaznamovala delo rudarjev v Zagorju in širše.

V nočni izmeni na polju G jame Kotredež je pri odstreljevanju premogovnega sloja na širokočelnem odkopu eksplodiral metan. Od 14 rudarjev, ki so bili prisotni v jami, jih je 12 umrlo na kraju nesreče, Rudolf Frim pa je preminil v trboveljski bolnišnici. Življenje so v nesreči poleg Frima izgubili Albin Bajda, Sulejman Dizdarević, Alojz Gasior, Seid Kadić, Miroslav Knežević, Slavko Knežević, Franc Marn, Jože Mlakar, Karel Novak, Rafael Romih, Franc Sladič in Franc Zidar.

Za edinega preživelega rudarja, Milana Čučka, se je tragedija ob eksploziji šele dobro začela. Po urah, preživetih v jami, preden so reševalci prišli do njega, se je pridružil reševalni ekipi pri iskanju ostalih preživelih, za katere se je izkazalo, da jih ni.

Časnik Večer je po tragediji poročal, da je prejšnje noči v rudniku delalo 23 ljudi, za usodno izmeno pa jih je bilo po naključju pripravljenih manj – prvotno 16, vendar je bil Lado Polak na bolniškem dopustu, Jaka Barvar pa je tistega dne postal oče in je zato ostal doma. Če bi šlo vse po načrtih, bi bilo število žrtev najbrž še višje.

Nesreče se, čeprav je od nje minilo že skoraj šest desetletij, še vedno v živo spominja Zagorjan Miro Drobne, ki je tistega dne kot petletni deček stal na pručki pri starih starših in skozi okno opazoval kaos, ki ga je povzročila nesreča. »Leta sem imel pred očmi krste in jok žena in otrok,« pravi.

Naslednji dan so za trinajst preminulih rudarjev pripravili pogreb. Sprevoda, ki je potekal od Delavskega doma Zagorje, kjer so nekaj časa zastražene stale krste, do pokopališča, se je udeležilo več kot 10.000 ljudi, ki so se prišli poklonit spominu na pokojne »kumarate« in izreči besede podpore in sožalja njihovim svojcem. Ob sprevodu so zaigrali trije rudarski pihalni orkestri, med žalujočimi je bilo tudi 300 uniformiranih rudarjev.

Čeprav je nesreča pretresla celotno Zagorje, se delo v rudniku ni ustavilo. Že približno uro po eksploziji je v drugi del rudnika na delo odšla naslednja izmena rudarjev.

MD

Foto: Večer in Wikipedia