V četrtek, 9. septembra 2021, so na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli (GESŠ) Trbovlje pripravili naravoslovno popoldne. Vabilu so se odzvali štirje bivši dijaki in pripravili zanimiva predavanja s svojih študijskih oziroma delovnih področij. Predavali so Jure Mravlje, Ema Kurent, Nika Mlinarič in Peter Adamič.

Naravoslovno popoldne je začel Jure Mravlje, magister biologije. Pripravil je predavanje in delavnico z naslovom Skrivnostno sožitje v podzemlju – čudoviti svet mikoriznih gliv.

Nadaljevala je študentka farmacije Ema Kurent, ki je v okviru projekta InterAKCIJA srednješolce izobrazila o posledicah in nevarnostih interakcij alkohola, drog, hrane in drugih živil s pogosto uporabljenimi zdravili ter o nevarnosti souporabe različnih zdravil.

Nika Mlinarič, magistra fizike, je dijakom nato predstavila fizikalno intuicijo. Pokazala jim je poseben način razmišljanja, s katerim se lahko lotijo raznovrstnih kompleksnih problemov.

Na koncu pa jih je dr. med. Peter Adamič seznanil še s pisanim področjem nalezljivih bolezni, ki so v zadnjih dveh letih izrazito vplivale na naš vsakdan. Od koronavirusa in izzivov, ki jih te bolezni predstavljajo v svetu migracij, do vsega, kar je dijake zanimalo o spolno prenosljivih okužbah.

Vsi štirje predavatelji so prijazno odgovorili tudi na vsa vprašanja dijakov.

Prisotni so bili navdušeni nad njihovo strokovnostjo, učitelji pa ponosni, da so bili nekoč dijaki te šole.

Majda Škrinar Majdič

Foto: GESŠ Trbovlje