V soboto, 18. junija, je slovenski kolesarski praznik potekal tudi po zasavskih cestah. Karavana dirke po Sloveniji je na etapi od Laškega do Velike planine zavila tudi na zasavske ceste.

V Zasavje so kolesarji pridrveli na Breznem, se vzpeli na Marno, potem pa drveli čez Dol pri Hrastniku, Hrastnik, po zasavki mimo Trbovelj do Zagorja, se obrnili proti Kotredežu in se vzpeli po novi trasi dirke na Jesenovo, kjer je bil prvi gorski cilj. Potem je pot vodila spet v dolino skozi Izlake in na Trojane, kjer je kolesarska karavana zapustila Zasavje.

Že po 20 kilometrih te etape je pobegnila skupina devetih kolesarjev, ki je vozila pred glavnino in bila najhitrejša na prvih treh kategoriziranih vzponih. Prvi je bil na Jesenovem, drugi na Trojanah (oba tretje kategorije), tretji pa že na Črnivcu (druga kategorija). Vse tri kategorizirane gorske cilje je osvojil Hrvat Viktor Potočki.

Na končnem vzponu na Veliko planino je trenutno najvišje uvrščeni kolesar na svetu Tadej Pogačar pokazal svojo moč. Skupaj z moštvenim kolegom Rafalom Majko je suvereno opravil s konkurenco. Na cilj sta pripeljala objeta, Pogačar je zmago v etapi prepustil Majki, sam pa obdržal prednost v skupni uvrstitvi dirke.

Kolesarje je tudi v Zasavju pričakalo ob cesti ogromno ljudi. Čeprav so na spustih kar švignili mimo njih, je bilo spremljanje dirke zelo zanimivo. Spremljevalna vozila, policisti na motorjih so pozdravljali gruče gledalcev, ki so z zastavami pozdravljali kolesarje. Še posebej otroci so uživali v sodelovanju na dirki. Največ gledalcev pa je seveda spremljalo dirko na vzponih, še posebej na Jesenovo, kjer se je nabralo ogromno kolesarskih navdušencev, ki so vzpodbujali udeležence dirke, še posebej Slovence, pri naporni vožnji v klanec.

MP

Foto: TPK in MP