ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Leopold Odlazek

Leopold Odlazek je Trboveljčan, ki je zaslužen za to, da so se igrače in igre otrok zasavskih rudarjev ohranile vse do danes. Zaslužen, da so zapisani stari običaji in življenje v rudniških kolonijah v Trbovljah. Sestavil je prvi zasavski slovar narečnih besed. Bil je odličen ljubiteljski etnolog.

Leopold Odlazek se je rodil 17. aprila 1940 v Trbovljah. Mladost je preživel v Žabji vasi. Po osnovnem šolanju se je izučil za ključavničarja. Kar 37 let je bil zaposlen v trboveljski Cementarni.

Po upokojitvi se je pridružil Univerzi za tretje življenjsko obdobje zasavske regije in postal član likovne ter etnološke sekcije. Svoje zanimanje in talent je razvil v obeh skupinah. Ustvaril je obsežno zbirko slik, prvič se je kot slikar samostojno predstavil ob svoji 70 – letnici, leta 2010. Potem je razstavljal ob različnih priložnostih.

Delovanje v drugi, etnološki skupini pa je leta 2010 zaokrožil z odlično knjigo z naslovom Med hauzi: takšne in drugačne iz Žabje vasi. Knjiga je zakladnica spominov na avtorjevo otroštvo in mladost, ki ju je preživel v trboveljski knapovski koloniji Žabja vas. Prinaša tudi slovarček knapovskih izrazov, ki je bil osnova za vse narečne slovarje, ki so kasneje krožili po spletu. Posebno je tudi poglavje o igračah, s katerimi so se igrali otroci trboveljskih knapov, in o igrah, s katerimi so se zamotili. Poglavje je dopolnjeno z avtorjevimi ilustracijami igrač.

V Zasavskem muzeju Hrastnik je na ogled stalna razstava z naslovom Igračanje. Pod imenom se skriva na ogled postavljena zbirka igrač, s katerimi so se zasavski otroci igrali od 30. let 20. stoletja dalje. Okrog 30 razstavljenih igrač je za muzejsko zbirko izdelal prav Leopold Odlazek, ki so ga klicali Lubo. Ena izmed igrač, driter, je leta 2006 zmagala na natečaju Turistični spominek Trbovelj za leto 2006, leta 2011 je prejela prvo nagrado na natečaju za najboljši zasavski spominek, v naravni velikosti pa v njem uživajo otroci na muzejskih delavnicah izdelave igrač v Zasavskem muzeju Trbovlje.

Njegovo sodelovanje v etnološki skupini je pripomoglo k temu, da so ga tudi strokovnjaki upoštevali kot izredno pomembnega ljubiteljskega etnologa. Med drugim je bilo zelo pomembno tudi njegovo sodelovanje pri knjigi Jane Mlakar Adamič Teknilo nam je, kjer je tudi s pripovedovanjem (knjigi je dodan CD) o zasavski hrani popestril tekstovni del knjige.

Leopold Odlazek je umrl 4. maja 2014 v Trbovljah.

Savus

Foto: Celjskozasavski.si

Viri in literatura

Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Celjskozasavski.si, 2019

Spremna beseda Milana Razborška v brošuri z otvoritve prve samostojne slikarske   razstave Leopolda Odlazka, 2010


 

Previous article
Next article

Isti avtor