»Duševne stiske ne smejo biti predmet obsojanja; treba jih je priznati,« pravijo tisti, ki se spoznajo na otroško doživljanje sveta. 20. november je dan, ki ga je Unicef namenil otrokom.

Letos ga v Sloveniji posveča duševnemu zdravju mladih. »Naj tematika duševnega zdravja ne bo tabu; nič nas ne stane, če svojega bližnjega vprašamo: »Kako se počutiš?« ali, če na to vprašanje iskreno odgovorimo,« je zgovorno povedala ena od najstnic. Podobna razmišljanja o pomenu duševnega zdravje so Unicefovi junior ambasadorji in drugi otroci, tudi iz Osnovne šole Trbovlje, delili v posebnem videu, ki je nastal s podporo raperja Nipkeja, založbe Menart in Občine Trbovlje.

Številni strokovnjaki opozarjajo, da se je med covidno epidemijo stiska otrok in mladostnikov izjemno povečala. Več mladih toži o psihičnih težavah in zlorabah, več jih razmišlja o samomoru. Rdeča nit Unicefove kampanje je: Kako se počutiš. In ker otroci želijo biti slišani, je Unicef Slovenija posnel poseben video, kjer so mladi spregovorili o duševnem zdravju.

Predstavniki Unicefa Slovenija so ob svetovnem dnevu otrok zastavili vprašanje v razmislek: kdaj smo nazadnje koga vprašali po počutju in kdaj smo na to isto vprašanje sami odgovorili z vso iskrenostjo? Za običajnim odgovorom »v redu« se namreč lahko skriva vse kaj drugega, so opozorili. Njihova raziskava – samoocena duševnega zdravja med otroki in mladimi v Sloveniji – je namreč pokazala, da skoraj polovica ocenjuje svoje duševno zdravje kot srednje dobro ali slabo. »Najhuje pa je, da je večina otrok v svojih stiskah sama – o njih se ne pogovarja z odraslimi,« so poudarili.

Savus

Foto: arhiv Unicef