Trbovlje 1. junija praznujejo svoj praznik v spomin na boj delavstva z Orjuno. Nocoj ob 19. uri bo v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje  osrednja slovesnost ob občinskem prazniku, na kateri bodo podelili najvišja priznanja Občine Trbovlje.

Goste Občina Trbovlje vabi, da se jim pridružijo tudi na dogodkih, ki bodo v Delavskem domu Trbovlje potekali pred osrednjo slovesnostjo.

Osnovna šola Tončke Čeč v sodelovanju z Glasbeno šolo Trbovlje ob 18. uri v zgornji avli pripravlja prireditev Pozdrav našemu mestu, v sklopu katerega bo potekala tudi razstava učencev ob 60 letnici šole in 70 letnici mesta Trbovlje.

Prav tako bo v galeriji ob 18. uri poteklo odprtje Retrospektivne razstave fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa, ki bo obiskovalce popeljala skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Opus Staneta Weissa, letošnjega prejemnika (posthumno) prvojunijske nagrade, predstavlja pomemben del lokalne kulturne dediščine.

Od 17.40 dalje bo na ogled filatelistična razstava Filatelističnega društva Trbovlje ob priložnostni izdaji razglednice mesta Trbovelj, osebne poštne znamke in priložnostnega žiga.

Prav tako pa si bodo lahko gostje na steni zgornje avle Delavskega doma Trbovlje ogledali prikaz umetniškega dela Maksa Kavčiča iz leta 1953 v tehniki sgraffita, ki je bilo odkrito pred rušenjem stavbe nekdanje Strojne tovarne Trbovlje. Originalno delo sgraffito je bilo v zadnjih dveh letih restavrirano in bo do konca tega leta prezentirano na tej lokaciji, kjer si bodo lahko danes obiskovalci ogledali njegov posnetek oziroma prikaz.

»Občanke in občane vljudno vabimo na vse dogodke, ki bodo danes potekali v Delavskem domu in jih vabimo, da praznujejo z nami. Program osrednje slovesnosti nas bo popeljal v leto 1952, ko so naše Trbovlje pridobile mestne pravice. Takrat se je tudi uradno začela pisati zgodba kot mesta, zato dovolite, da vas popeljemo vanjo,« so še sporočili iz Občine Trbovlje.

Savus

Foto: Občina Trbovlje