petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Mednarodni dan gora

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2003 11. december razglasila za mednarodni dan gora in vse od takrat ga obeležujejo po vsem svetu. Slovenija je gorata dežela in temu primerno je tudi planinstvo priljubljena dejavnost. V Sloveniji planinska društva delujejo pod okriljem Planinske zveze Slovenije. Združena so v meddruštvene odbore, zasavskega vodi predsednik Jože Prah.

Foto: osebni arhiv

»V gorah,« pove predsednik MDO PD Zasavja Jože Prah, »živi 15 % svetovnega prebivalstva in četrtina svetovnih kopenskih živali in rastlin. Polovici človeštva zagotavljajo sladko vodo za vsakdanje življenje. Ohranjanje je ključni dejavnik trajnostnega razvoja. Žal so gore ogrožene zaradi podnebnih sprememb in prekomernega izkoriščanja. Ker se globalno podnebje še naprej segreva, se gorski ljudje – nekateri na svetu najrevnejši – soočajo s še večjimi boji za preživetje. Naraščajoče temperature pomenijo tudi, da se gorski ledeniki topijo brez primere, kar vpliva na zaloge sladke vode navzdol za milijone ljudi. Ta težava vpliva na vse nas. Zmanjšati moramo svoj ogljični odtis in skrbeti za ta naravna bogastva.«

Tema letošnjega mednarodnega dne gora je pomembnost gora za mladino. »Mladi so dejavniki sprememb in bodoči voditelji. So skrbniki gora in njihovih naravnih virov, ki jim grozijo podnebne spremembe. Tema mednarodnega dneva gora 2019 je odlična priložnost za mlade generacije, da prevzamejo vodilno vlogo in zahtevajo, da gore in gorski prebivalci postanejo osrednji v nacionalnih in mednarodnih razvojnih programih, deležni več pozornosti, naložb in prilagojenih raziskav. Dan je tudi priložnost, da otroke poučimo o vlogi gora, ki so rezervoar sladke vode, čiste energije, hrane in rekreacije. Mednarodni dan gora je priložnost, da poudarimo, da je za podeželsko mladino življenje v gorah težko. Veliko mladih odhaja v iskanju boljšega življenja in zaposlitve. Migracije iz gora vodijo v opuščeno kmetijstvo, degradacijo zemlje in izgubo kulturnih vrednot in starodavnih tradicij. Izobraževanje in usposabljanje, dostop do trga, raznolike zaposlitvene možnosti in dobre javne storitve lahko mladim v gorah zagotovijo svetlejšo prihodnost,« dodaja Prah.

Savus

Naslovna fotografija – Foto: arhiv PD Laško

Isti avtor