Od zadnjega občinskega praznika je leto ponovno naokrog. Kaj je bilo v njem tako dobrega v Zagorju, da si ga boste zapomnili za večno?
Najbolj je leto zaznamoval nakup blagovne znamke Svea. Eno so bila naša prizadevanja, da ostane blagovna znamka v Zasavju, v Zagorju, drugo pa številni pogovori okoli nakupa salona in upravne zgradbe Svea, da bi zagotovili najboljše pogoje za glasbeno šolo, dobili nov kompleks, ne pa hišo strahov pri vhodu v Zagorje, kot se je zgodilo z Medijskimi toplicami. Pa smo tudi pri Medijskih toplicah ponujali svojo zgodbo, a je danes situacija, kakršna je.

Če se ustavimo pri Svei. Vemo, da je prodana. Imate še kaj prstov vmes?

Še, ker imam sklep  občinskega sveta o odkupu Svee. Ko bomo uradno seznanjeni o prodaji družbi Ledeva, potem zopet nastopi župan oziroma občinski svet.

Se pravi, da se boste z novimi lastniki pogovarjali o prodaji te upravne zgradbe?

O tem se pogovarjamo že od začetka leta oziroma od sklepa občinskega sveta, ki predvideva odkup za največ 330.000 evrov.

Torej še vedno obstaja možnost, da bo tam glasbena šola?

Obstaja možnost, tako glasbeno šolo kot razstavni slon Sveinih kuhenj.

Omenili ste Medijske toplice, pa se ustavimo še pri njih. To je verjetno rana na duši, kajne?

Ja največja rana. Lahko delamo, kar želimo, vendar, dokler ne bodo urejene Medijske toplice ob vstopu v Zagorsko dolino, težko govorimo o turizmu, o drugih uspehih. Ker vsak, ki pride v Zagorje, najprej vpraša, kaj je z Medijskimi toplicami. Večina jih tudi reče, dokler ne boste ponovno oživili Medijskih toplic, težko govorite o celotni zgodbi o uspehu v Zagorju in o zasavskem turizmu. Ampak, kot sem dejal, to je zasebna lastnina in občinska noga ne more prestopiti praga. Čeprav smo vedno opozarjali, naj jih čuvajo pred razdejanjem. Leta 2010 smo hoteli vzeti v najem kopalni del Medijskih toplic kot lokalna skupnost in danes bi govorili o večji vrednosti in tudi občanke in občanke bi se lahko kopali v njem. Vendar na koncu ima lastnik zadnjo besedo in danes upniki, tisti, ki so predlagali stečaj. Medijske toplice se prodajajo za okrog 1,4 milijona evrov.

To je verjetno pretirana cena. Kakšnega kupca si želite?

Želimo si kupca, ki bo prišel z denarjem. Enkrat je že prišel in investiral v Medijske toplice, vendar pa je to znana zgodba v Sloveniji, na koncu smo vse poplačali davkoplačevalci. Upam, da je bilo to prvič, zadnjič in ne bo nikoli več, da je kdo na tak način pokrival luknje v bankah. Mi želimo, da pride nekdo, ki bo investiral v kopalni in hotelski del, ki ima dovolj denarja za to in bo vzel to kot dolgoročno naložbo.

Se veselite, da se boste v Sopoto peljali po asfaltu? Tudi to je dolgoletna zgodba?

Dolgoletna zgodba. Zdaj je izvajalec izbran, mislim, da bomo septembra končno lahko začeli z deli

Baje je asfaltno cesto obljubil že Tito tam v 60. letih, ko je bil v Sopoti pri Celestini?

Obljubil jo je Tito, obljubil sem jo jaz, obljubili so jo razni ministri. Katerikoli minister jo je obljubil in je bil v Podkumu, je po nekaj mesecih zapustil vlado … Tako zdaj vsakemu ministru predlagamo, naj najprej podpiše pogodbo, pa potem pride v Podkum, da bodo projekti konec njegovega mandata zagotovljeni.

Kdaj bo končana, prihodnje leto?

Prihodnje leto. Obljubil sem jo že velikokrat prej, večkrat kot Tito, ampak, kot sem rekel, bila je precej let v proračunu, vendar nikoli ni prišlo do realizacije.

Kaj se še dogaja v Zagorju, kar vas veseli ali teži?

Zadovoljen sem, da smo pričeli s sanacijo velikega plazu v Čemšeniku, ki je vredna milijon evrov. To je vzorčen primer sodelovanja med krajevno skupnostjo, nadškofijo, občino in državo. Nastaja poligon z grbinami pumptrack v Evroparku, potem asfaltiramo, moderniziramo okrog šest kilometrov lokalnih cest, preplastili smo že nekaj regionalnih. Pričakujemo še nekaj več kilometrov cestnih preplastitev, končno tudi pričetek izgradnje ceste na področju Ruardija, kjer bi morali že lani začeti graditi nov most. Sedaj je izvajalec že izbran in počasi bo stekla izvedba. Nekaj problemov je z zemljišči oziroma z odnosi med državo, lokalno skupnostjo in lastniki zemljišč, vendar upam, da se bo v teh vročih dneh to rešilo.

Bo cesta samo posodobljena ali nova?

Gre za popolnoma novo podobo tega predela, vključno z infrastrukturo, vključno s kolesarsko stezo čez most do Evroparka. Investicija znaša 1,8 milijona evrov. Ta številka nakazuje, da gre za velik projekt, gre pa za projekt države in lokalne skupnosti. Pričenjamo tudi s postopki za posodobitev ceste od čistilne naprave do semaforja v Zagorju, v načrtu je projekt semaforizacije pri Sparu in prehoda za pešce na Mlinšah. Zadnja številka za prehod na Mlinšah je 350.000 evrov, pri čemer gre večji del sredstev samo v vodotoke, zahteve vodarjev … Upam, da se bomo dogovorili za precej nižjo ceno.

Občina in gospodarstvo v njej?

Pomembno je predvsem to, da se je od leta 2014 brezposelnost znižala za polovico, da se gradijo novi poslovni prostori za družbo Strips v Kandršah, ki je gazela v slovenskem prostoru, da gradi Avtoservis Gričar samopostrežno pralnico v Toplicah, podjetje Hilman je odprlo nove proizvodne prostore, v septembru bo nove poslovne prostore odprlo podjetje Skitti iz Orehovice. Vse to nadgrajuje razvoj Zagorja.

Občinska proslava je bila letos malce nenavadna. So vas motili kriki deklet ob nastopu zasedbe BQL?

Moram reči, da sem dal v življenju skozi že veliko proslav kot organizator in obiskovalec, marsikaj sem že videl in preživel, vendar je bila ta najlepša v mojem življenju. Bila je za vse, od starejše generacije do srednje in na koncu smo z najmlajšimi s skupino BQL zaključili, kar je bilo res nenavadno. Mnogi so se čudili, tudi prisotni župani so mi rekli, Matjaž, kaj pa je sedaj to, zopet nekaj drugačnega ne samo v Sloveniji, ampak v evropskem prostoru, ker je bila to uradna proslava. Skratka, čutila se je pozitivna energija in na tem mestu bi se rad zahvalil mojim občankam in občanom, da so prišli in zopet naredili nekaj več od velikih tudi na tem področju. Sigurno bo šla ta proslava v zgodovino vseh proslav, ki jih delajo občinski sveti v Sloveniji, ker tako pozitivne proslave še ni bilo.

Tudi govor ste imeli precej čustven, 25 let ste na čelu občine. Katere tri stvari so bile v teh letih za vas najbolj pomembne?

Najpomembnejše je to, da vsak mandat, ki ga začnem, začnem tako rekoč »na frišno«. Tako niso izkušnje prejšnjega mandata tiste, ki bi mi dajale moč, ker politika vodenja se menja tako na nacionalnem kot evropskem nivoju. Vsak dan je nov dan in ni enega pravila, kako voditi. Je pa bilo v vseh teh mojih mandatih zlato pravilo, delati pošteno, delati za ljudi in ne zase, za svoje prijatelje in žlahto v finančnem smislu, ampak delati po zakonskih merilih. Včasih me zmerjajo s populistom. Sam pravim, da je lahko biti populist, težje se je odločati pravilno in obdržati smer nenehnega razvoja. Bi pa zelo težko našel tri stvari, ki bi jih posebej izpostavil, ker je zame vsaka pomembna.

Tudi takšni sprejemi, kot je bil zadnjič za Primoža Rogliča verjetno županu dajejo novo energijo, kajne?

Moram reči, da je ta zadnji mandat najlepši. Vesel in ponosen sem, da sem lahko župan Zagorja, da so mi ljudje dali to podporo in mi to omogočajo, da lahko vodim Zagorsko dolino, da lahko doživiš takšne uspehe, kot je bil tudi ta Primožev sprejem. Ko sem se z njim v avtu peljal v Zagorje, sem mu rekel, da sta bila takšna sprejema le dvakrat: ko je prišel v Zagorje Tito in ko je Pihalni orkester Svea postal svetovni prvak. Ob Svei sem bil še mladostnik, ampak spomnim se, kako je bilo Zagorje na nogah.

Prihodnje leto so nove županske volitve, boste pričeli še en mandat na “frišno”?

Vsak dan je “frišen” in za nov “frišen” mandat je še vedno čas, da se odločim. Kot pa sem dejal, obstaja možnost, da začnem na “frišno”, obstaja pa tudi možnost, da zaključim, kot je potrebno enkrat zaključiti vsako stvar v življenju. Ampak danes je prav, da usmerjam energijo v tekoče projekte in jih do konca mandat izpeljem. Moja trenutna odgovornost je, da finančno stabilno zaključim proračun v letu 2018, ker ne želim, da bi kdo o meni govoril, da je občina preveč zadolžena. Če pa bom ponovno kandidiral in bom izvoljen, bom vsekakor začel »na frišno«.

Marko Planinc