Dr. Maša Jazbec kot umetnica deluje največ na področju videa in interaktivnih instalacij. Diplomirala je na Pedagoški fakulteti v Mariboru, na Oddelku za likovno umetnost. Magisterij je opravila na Univerzi za umetnost in dizajn v Linzu v Avstriji, doktorirala pa je na Univerzi v Tsukubi na Japonskem. Kot gostujoča predavateljica predava na Univerzi v Linzu, na oddelku Interface Culture.

Je tudi kustosinja novomedijskega festivala Speculum Artium, ki so ga lani pripravili že desetič. Dr. Jazbec je v Trbovlje pripeljala mnogo zanimivih ljudi in projektov – leta 2013, na primer, profesorja Hiroshija Ishigura in njegovega robotskega dvojnika, leta 2014 pa Hondinega humanoidnega robota Asima.

“Kaj danes razumemo kot življenje? Različne definicije z znanstvenimi odkritji padajo, nadomeščajo jih vedno nove in nove. Bio entiteta kot osnovni gradnik vsega živega izgublja svoj smoter. Nadomešča jo skupek dosežkov znanosti, razvoja tehnologije, simulaker realnosti, v katerega projiciramo tudi vse svoje želje, hrepenenja in strahove. Postavlja se vprašanje, ne več, kdo smo in kam gremo, temveč kdo ali kaj nas bo nasledilo. /…/ V naši neizmerni želji po dokazovanju ter preseganju meja sedaj zmoremo prvič poseči v svoje bistvo. Postajamo Bogovi, Prometeji, Prinašalci svetlobe. Homo Sapiens kot stvaritev se sam postavlja v vlogo stvarnika. /…/ Kdo so torej apologeti nove civilizacije?” je o razstavi Hibridizacija živosti zapisal njen kustos, direktor Delavskega doma Trbovlje Zoran Poznič. Razstava bo na ogled do 1. marca.

Savus

Foto: arhiv DDT