Spomnimo: Kompleks Medijske toplice je svojo končno podobo dobil v 90. letih 20. stoletja. Zaradi izgub so hotel in toplice leta 2009 zaprli in kompleks, nekdaj ponos zagorske občine in celotnega Zasavja, pustili propadati. Propad so pohitrile naravne ujme in nepridipravi, ki so izkoristili opuščenost kompleksa in po njem sejali razdejanje.

Nekaj časa je bil večinski lastnik kompleksa celjski poslovnež Darko Zupanc, ki pa vanj ni nikoli vlagal, saj so mu Medijske toplice pomenile samo toliko, kolikor je lahko z zastavljanjem delov kompleksa zavaroval svoje bančne posle.

Pred stečajnim postopkom je bil Hotel Medijske toplice v 49-odstotni lasti podjetja Met team iz Trbovelj pod vodstvom Vesne Starc ter v lasti podjetij Domine nepremičnine iz Celja ter podjetja Avto Celje v stečaju.

Družba Hotel Medijske toplice je šla leta 2017 v stečaj in stečajni upravitelj Igor Bončina je poskusil hotel prodati že štirikrat – včeraj so izvedli že drugo javno dražbo, kjer se za propadajoče objekte kljub nizki izklicni ceni, 679.000 evrov, ni zanimal nihče.

Kalvarija iskanja novega lastnika, ki bo Medijske toplice na tak ali drugačen način spravil nazaj v normalno stanje, se nadaljuje. »Okrožno sodišče sem že obvestil, da je bil poskus prodaje neuspešen in danes bom poslal obvestila hipotekarnim upnikom, to so upniki z ločitveno pravico,« pojasnjuje Bončina. »Po tem imamo na voljo dve možnosti: lahko se z upniki dogovorimo, da bomo šli ponovno v prodajo, tokrat z nezavezujočim zbiranjem ponudb. Če tega ne bodo želeli, bomo pozvali upnike, ki imajo ločitveno pravico, da prevzamejo premoženje, ki ga ni mogoče prodati v normalnem postopku.«

Kot rečeno, je bil kompleks Medijskih toplic, odkar je Družba HMT v stečaju, naprodaj že štirikrat – dvakrat na javni dražbi, dvakrat pa, tako Bončina, po sistemu zavezujočega zbiranja ponudb. Razlika med zavezujočim in nezavezujočim zbiranjem ponudb je, da je pri prvem postavljena izklicna cena, pod katero se premoženje ne more prodati, stečajni upravitelj pa mora z najvišjim ponudnikom skleniti kupoprodajno pogodbo. Pri nezavezujočem zbiranju pa izklicne cene ni, interesenti ponudijo, kolikor želijo, stečajni upravitelj pa z najboljšim ponudnikom ni dolžan skleniti pogodbe.

Za kompleks trenutno skrbi Društvo za šport in rekreacijo Škorpijoni Hrastnik, ki je, kot pravi Bončina, v zameno za uporabo objekta počistilo ruševine do te mere, da se je zdaj mogoče skozi kompleks vsaj sprehoditi.

Kaj pa, ko (če) bodo Medijske toplice naposled našle novega lastnika? S samim kompleksom si ne bo mogel kaj dosti pomagati, saj se sanacija propadlih objektov enostavno ne izplača. Za kupce je bolj kot ne najbrž zanimiv izvir termalne vode, ki ga je v svoji Slavi Vojvodine Kranjske popisal že Janez Vajkard Valvasor, in sama lokacija.

Martina Drobne

Foto: arhiv Bronislava Urbanije