Smo v obdobju gonitve mačk. Lastniki mačk ste vsako leto bolj osveščeni in želite imeti zdrave in sterilizirane oz. kastrirane živali, zato je mogoče dobro reči tudi kakšno o virusnih boleznih mačk, ki se ob različnih stikih med njimi prenašajo.
Mački, ki se okužijo z mačjim AIDS-om ali mačjo levkozo, ostanejo »zdravi« še več let in v teh letih pridno prenašajo bolezen naprej.

Mačji AIDS (FIV) se prenaša z ugrizi, spolnimi kontakti, z matere na mladiče. Dokažemo ga s hitrim testom, zdravila zanj pa ni. Ko se pokažejo klinični znaki bolezni, ki so sicer zelo nespecifični (vnete dlesni, nesvetleča dlaka, hujšanje, oslabelost, vnetja dihal, sečil, prebavnega trakta …), je pričakovana življenjska doba še približno eno leto. Cepivo ne obstaja, zato je pomembna sterilizacija oz. kastracija, ki omeji nagonske stike z ostalimi mački.

20170301-nasvetMačja levkoza (FeLV) je bolezen, ki za prenos ne potrebuje neposrednega kontakta vaše mačke z ostalimi. Dovolj je že, če imate pred hišo nastavljeno hrano, kamor lahko pride katerakoli druga mačka in, če je okužena, bo preko sklede okužila še vašo. Tudi če je sterilizirana ali kastrirana, pred levkozo ni varna. Bolezen se prenaša s slino, urinom, mlekom, blatom in krvjo. Tudi ta bolezen je neozdravljiva, prizadene imunski sistem, povzroči sekundarne infekcije ali razvoj levkemije oz. raka limfatičnega sistema, ki privedejo do smrti živali.

Za mačjo levkozo na srečo obstaja cepivo, ki ga je treba letno obnavljati. Pred cepljenjem naredimo hiter test in cepimo samo mačke, ki so negativne.

Večkrat poskrbimo samo za sterilizacijo samičk, ker nam te »nakopljejo na glavo« mladičke, ki so sicer prikupni, ampak potem jih je potrebno oddati, sterilizirati oz. kastrirati ali pa se nam množijo naprej. »Samčki pa naj uživajo,« velikokrat slišim od lastnikov mačk. Problem je, da s tem, ko »uživajo«, menjajo veliko spolnih partnerjev, z ostalimi samčki pa pride do pretepov, ugrizov in s tem se verjetnost prenosa bolezni izjemno poveča.

Če imamo muce, ki hodijo ven in če želimo, da so naše živali zdrave in da dolgo živijo, je smiselno, da poskrbimo vsaj za minimalne preventivne ukrepe:

  • sterilizacija ali kastracija živali,
  • testiranje in preventivno cepljenje proti mačji levkozi,
  • redni tretmaji proti notranjim in zunanjim zajedalcem,
  • omejevanje okuženim živalim stika z drugimi živalmi.

Špela Vodlan, Animalia

zasavc-net-animalia-nasveti

Cesta 9.avgusta 68,
1410 Zagorje ob Savi
veterina.animalia@gmail.com
Telefon: 070 368 978
Obratovalni čas: pon – pet : 9-12 in 16-18 in sob: 9-11

Prejšnji članekPoti na Tabor
Naslednji članekSvetovni dan civilne zaščite