So oziroma bodo letos praznično okrasili svoj dom? Kako ponavadi krasijo? Kaj menijo o dejstvu, da večina trgovin božične in novoletne okraske začne prodajati že skoraj oktobra, božična glasba pa marsikje odmeva že veliko pred samimi prazniki? Kako je s tem v kraju, kjer živijo? O prazničnem okrasju smo klepetali z decembrsko zasedbo Zasavskih pet.

Simon Hribovšek, Trboveljčan, živi na Rakeku

Zaenkrat še nismo okrasili doma, imamo pa v planu postaviti smrekico, ko bo čas dopuščal. 🙂 Ne pravijo mesecu zastonj veseli december. 🙂 Z izjemo še kakšnih dodatnih lučk za ambient kaj več ne okrašujemo. Ne glede na to, da je božič cerkveni praznik, mislim, da ga večina ljudi praznuje predvsem kot druženje v krogu družine. In tako je tudi pri nas. Po mojem mnenju je to tisto, kar šteje in ne količina okraskov in vrednost daril. V primerjavi s Trbovljami je na Rakeku več vernih ljudi, zato je bistvena razlika ob tem prazniku predvsem obisk cerkva, razlika pa je tudi v okrašenosti kraja – Trbovlje so bolj in lepše okrašene. Ravno tako je v Trbovljah več prireditev v tem času, kar pa je razumljivo, glede na to, da so Trbovlje veliko večje mesto. Kakšne druge posebnosti niso opazne. Kar se tiče komercialnega vidika tega praznika, pa menim, da je to le ena velika marketinška kampanja. Priložnost za zaslužek za tiste, ki imajo že tako vsega dovolj. Tukaj božična glasba povsem sovpada s kampanjami trgovin in vse skupaj stremi k čim večji prodaji stvari, ki jih ne potrebujemo. Ker se tudi sam ukvarjam z glasbo, se mi zdi zanimivo, da tri četrt izvajalcev vsaj enkrat v karieri naredi ali priredi božično pesem. Potemtakem smo vsi prodane duše. Živimo pač v dobi kapitalizma. V veliki meri nas posiljujejo s tem decembrskim vzdušjem že od oktobra. V isti sapi bi pripomnil, da bi bilo veliko boljše postoriti kaj za ljudi, ki  iz kakršnihkoli razlogov nimajo te sreče, da bi praznik praznovali v krogu družine. Namesto, da kupujemo nepotrebne reči, bi bilo veliko bolje, da bi se obrnili do sočloveka in poskušali pomagati. Ne boste verjeli, obstaja še kakšen drug način, kot samo materialni.


Barbara Jazbec, Trboveljčanka, živi v Tamperah (Finska)

Na Finskem sta november in december zelo temačna. Zaradi tega tu prižgejo lučke že konec oktobra. Meni se to ne zdi nič narobe, saj popestri to temačno obdobje. Res pa, da ni preveč »kičasto«, lučke so samo v rumenih barvah.

Sama tudi vedno okrasim svoj balkon z lučkami in jih prižgem že novembra. Smrečico pa postavim v začetku decembra. Mi je všeč to vzdušje, sploh sedaj, ker še ni snega in mi popestri te temačne dni. Letos je december zelo čuden in siv – ponavadi smo že imeli veliko snega.

Moram priznati, da zelo malo hodim po trgovinah in me ne moti, če imajo tam že postavljene božične okraske. Ne vem pa, komu se tako mudi, da jih kupi že oktobra, saj takrat niso nič cenejši. Prvo božično glasbo sem pa letos zunaj zaslišala v začetku decembra, kar je ravno prav, da te spravi v razpoloženje veselega decembra. Božični sejem v centru mesta Tampere so odprli 30. novembra. To me nič ne moti, ker imam rada to praznično vzdušje in zelo popestri sam center mesta. Jim je pa tudi oproščeno, da so lahko malo zgodnji, saj Božiček prihaja s Finske.


Darko Jorgić, Hrastničan, živi v Saarbückenu (Nemčija)

Žal doma ne bom imel časa okrasiti, ker sem v veselem decembru zelo zaseden z tekmami in me sploh ni doma. Ponavadi sem krasil doma v Hrastniku z mamo. Balkon z lučkami in v sobi smrekica z veliko okraski. Za okraske menim, da bi jih bilo potrebno prodajati na koncu novembra, ker drugače čar božiča in novega leta že izpari, preden sploh pride. Glasba se vrti po televiziji in radiu že od oktobra, tako je tudi pri meni v Nemčiji. Vse je že pripravljeno na božič in novo leto.


Lela Mélon, Trboveljčanka, živi v Barceloni (Španija)

Naš dom je praznično okrasen že od konca novembra, krajši dnevi in mraz prinesejo željo po toploti in s tem tudi željo po okraševanju, zato tudi naša vhodna vrata že veselo pozdravljajo z napisom »Feliz Navidad« (vesel božič).

Obvezna je preprosta božična jelka, ki jo s hčerko okrasiva pozno v novembru ali zgodaj v decembru, tradicionalni kos drv, ki se mu v Barceloni reče »Tio«, s katerim so povezane otroške aktivnosti, ki jih še vedno nisem osvojila, in okraski pod jelko, ki si jih je hčerka zbrala v zadnjih dveh letih: polarni medved in mali plišasti Božiček.

Ker živimo v mirnem okolišu, kjer ni veliko trgovin, se s pritiskom nakupovalne mrzlice ne srečujem veliko, me pa na nek način ne moti, ko obiščem nakupovalni center in vidim okrašene izložbe v novembru, oktobrska aktivnost pa se mi zdi pretirana.

V Barceloni je okraševanje precej odvisno od tega, v katerem okolišu živite. Trgovine postanejo na splošno aktivne nekje v novembru, oktobra še nisem zasledila pretirane božične mrzlice. Samo mesto in mestne aktivnosti ter luči v centru mesta pa se pričnejo šele decembra, se mi zdi, da smo glede tega precej zmerni.


Nika Štrovs, Trboveljčanka, živi v Kokkoli (Finska)

Jaaa, lučke, okraski, božične pesmi, topli napitki z začimbami in praznično vzdušje! In pesem Last Christmas skupine Wham! Tako rada imam december in praznike!

Svoj dom tukaj na Finskem sem začela krasiti že v začetku novembra, takrat, ko so okrasili tudi glavno stavbo organizacije, v kateri delam. Lučke in okraske sem si sposodila in jih bom nato vrnila, nekatere pa sem naredila sama iz materialov, ki sem jih našla zunaj. Jesenski in zimski dnevi na Finskem so precej turobni in temni, zato mi je okrašeno stanovanje res dobro delo, pa čeprav je bilo relativno zgodaj za okraske.

Kot že rečeno, imam zelo rada praznično vzdušje, obožujem dekoriranje in premišljevanje o darilih za bližnje. Vendar pa ne maram gneče v mestih in trgovinah. Lani sem recimo preko študenta delala v veliki trgovini v centru Ljubljane. Vsak dan nas je obiskalo ogromno ljudi, skoraj cela dva meseca pa sem vsak dan zavijala darila za kupce in poslušala božične pesmi. Bilo je nadležno, ampak sem se enostavno odklopila in razmišljala o drugih stvareh. Na ta način mi to potem ni uničilo prazničnega vzdušja in sem se vseeno imela lepo in občutila pravi »christmas spirit« (duh božiča).

Tako je tudi letos. Čeprav obstajajo stvari, ki bi mi lahko pokvarile vzdušje, se ne pustim motiti in lepo živim naprej v svojem prazničnem mišljenju.