ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

KS Dol pri Hrastniku

Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Dol pri Hrastniku v hrastniški občini.

Krajevno skupnost Dol pri Hrastniku bo v mandatu 2022 do 2026 vodil predsednik Tadej Logar, člani sveta KS pa so še Timotej Funkel, Tadej Funkel, Franc Romih, Matej Trošt, Anja Bantan in Tjaša Šketako Razpotnik.

Dolani praznujejo svoj krajevni praznik 28. junija v spomin na ustanovitev krajevnega odbora OF. Takrat pripravijo proslavo, na kateri podelijo priznanja zaslužnim krajanom, članice pletilske in kleklarske sekcije društva upokojencev pa zadnjih 30 let pripravijo razstavo ročnih del.

V kraju stoji mogočna cerkev svetega Jakoba, ki jo je škof Mihael Napotnik posvetil 28. septembra 1909. Mogočna cerkev s tlorisno zasnovo križa in neoromansko arhitekturo je zgrajena po načrtih grškega stavbenika Ivana Pacherja. Z njo so nadomestili starejšo cerkev, ki je imela status farne cerkve od leta 1771.

Šolska zgradba je iz leta 1930 in je nekdaj veljala za najlepšo šolsko stavbo v Dravski banovini. Skozi desetletja so jo dozidali in obnovili. Ob cesti pri stavbi kmetijske zadruge so leta 1952 odkrili spomenik žrtvam NOB, ki so ga leta 1976 delno obnovili, povečali in prestavili bližje k cerkvi.

Številna društva, ki delujejo na Dolu, skrbijo za tamkajšnjo živahno kulturno in športno dogajanje. Med najbolj odmevne prireditve, ki na Dol privabljajo obiskovalce iz vseh koncev Slovenije, so kramarski sejem, mednarodni turnir v mini rokometu Zasavje cup, Dolska noč in Sovretov pohod.

Svet krajevne skupnosti že vrsto let organizira miklavževanje, na katerem obdari okrog 200 otrok. V prazničnem decembru pa vabi krajane na druženje ob ognju, kuhanem vinu in čaju.

Bogate so tudi vsebine, ki napolnjujejo kulturno dvorano s 120 sedeži. V njej imajo svoje prostore člani gledališke in foto sekcije, ki delujejo znotraj KUD Svoboda Dol. Prostori so obnovljeni, zraven dvorane pa so povsem na novo uredili medgeneracijski center, kjer se družijo krajani ob različnih priložnostih.

V dvorani organizirajo občasne plese, koncert ob dnevu žena, zbore krajanov in nekaterih društev, predstavitve javnih načrtov, seveda pa oder pripada tudi gledališkim igram, plesu in drugim nastopom. Ljubitelji knjig in pogovorov se radi srečujejo tudi v bukvarni Zmajeva luknja.

Dol se ponaša z novim gasilskim domom, ki so ga zgradili ob cesti proti Novem Dolu. Poleg primernih prostorov za gasilsko dejavnosti izjemno cenjenega in usposobljenega moštva so uredili tudi društvene prostore in dvorano za različna srečanja in prireditve.

Na Dolu ima dolgo tradicijo tudi rokomet. Klub je zelo dobro organiziran in skromnim finančnim sredstvom navkljub dosega izvrstne rezultate. Na vsaki tekmi so tribune v dvorani Dolanka polne zvestih navijačev, ki podpirajo domače igralce v borbi za zmago.

TPK in MD

Foto: arhiv Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor