Današnja sobota prinaša v Zasavje nekaj zanimivega dogajanja. V Trbovljah zvečer spet štilčki, v Hrastniku pa rock večer. Lahko se odpravite tudi v kino. V Trbovljah Lil lil krokodil in Nevarni let, v Zagorju Sarajevo safari. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan Zasavju. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 28. januar 2023


Vreme

Danes bo na zahodu in v višjih legah zmerno oblačno, po nižinah osrednje in vzhodne Slovenije pa se bo večinoma zadrževala nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 0, najvišje dnevne od -1 do 3 °C.

V nedeljo bo na vzhodu pretežno oblačno, drugod bo prevladovalo sončno vreme. Veter bo oslabel. V ponedeljek bo pretežno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Po nekaterih nižinah bo zjutraj megla. Jutro bo mrzlo.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje

Štilčki

Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje (Kulturno društvo Svoboda) pripravlja danes ob 19.30 uri v Domu Svobode Trbovlje tradicionalno prireditev Štilčki. Prav gotovo igralke in igralci ter ostali ustvarjalci MG Svoboda tudi letos ne bodo razočarali obiskovalcev, saj na Štilčkih vsako leto poskrbijo za dobro dozo smeha in odlično voljo.


Rondo Hrastnik

Koncert Primoža Legvarta

V hrastniškem Rondoju bodo danes ob 20. uri pripravili zanimiv koncert, pravzaprav pripravljajo pravo rock vzdušje sredi Hrastnika. In za to bo poskrbel nihče drug kot Trboveljčan Primož Legvart, ki ga organizatorji najavljajo tudi kot »dobro znanim kot Pici, Yarro ali Pajo«. Ne zamudite!


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del Lidije Ojsteršek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Prostoživeče živali

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je januarja na ogled razstava fotografij članov skupine Fotke. Tokrat razstavljajo fotografije prostoživečih živali.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Zagorje – kino

Sarajevo safari

ob 19. uri

Slovenski dokumentarni film (2022), režija in scenarij Miran Zupanič, igrajo Stana Ćišić, Samir Ćišić, Faruk Šabanović, Edin Subašić

Med številnimi dramatičnimi epizodami obleganja Sarajeva v letih 1992 do 1996 je javnosti ostala prikrita zgodba o safariju na ljudi. Redkim izbrancem je bilo znano, da je pri obleganju Sarajeva na srbski strani poleg srbske vojske, prostovoljcev in plačancev delovala še ena, maloštevilna in skrivnostna skupina. To so bili premožni tujci, ki so plačevali visoke zneske, da so smeli streljati na prebivalce obleganega Sarajeva, so vsebino dokumentarca povzeli v produkcijski hiši Arsmedia. V dokumentarcu Slovenec pripoveduje, kako je z daljnogledom videl, da so tujci, ki so jih iz Beograda na Pale, kjer je bil sedež bosanskih Srbov, pripeljali s helikopterjem, ubijali civiliste. Za to so plačevali ogromne zneske, koliko, ne ve, ve pa, da je bila cena višja, če je bil tarča otrok. Slovenec je bil akreditiran kot novinar in je sprva mislil, da so tudi tujci, ki so prihajali iz različnih držav in so tekoče govorili angleško, novinarji. Ko je to povedal svojemu delodajalcu, so mu rekli samo, da gre za zanimive stvari. Tujci so menda prihajali predvsem iz ZDA, Kanade in Rusije, nekateri omenjajo tudi Italijane.


 

Delavski dom Trbovlje – kino

Lil lil krokodil

ob 17.00 uri

Ameriški pustolovski film, režija Josh Gordon, Will Speck

Igrani film, posnet po otroški knjigi, o krokodilu, ki živi v New Yorku. Film je sinhroniziran v slovenščino.

 


Nevarni let

ob 19. uri

Akcijski triler (Velika Britanija, ZDA, 2023), izvirni naslov Plane, režija Jean-François Richet, scenarij Charles Cumming, J.P. Davis, igrajo Gerard Butler, Mike Colter, Tony Goldwyn, Yoson An …

Komercialni pilot Brodie Torrance zasilno pristane, ko nevihta poškoduje letalo. Letalo pristane na sovražnem otoku Jolo Island na Filipinih. Kmalu potnike vzamejo za talce lokalni militanti z otoka. Medtem ko reševalci ne najdejo njihove lokacije in jim zmanjkuje časa, se Brodie odloči za pomoč prositi obsojenega ubežnika, ki ga je prevažal na svojem komercialnem letu. Skupaj si prizadevajo rešiti potnike in pobegniti z otoka.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Franc Snoj

Na današnji dan se je leta 1902 v Zagorju ob Savi rodil gospodarstvenik in politik Franc Snoj. Snoj se je udejstvoval v mladinskih organizacijah SLS in leta 1937 postal predsednik Zveze gasilcev Jugoslavije. Na volitvah leta 1938 je bil izvoljen v jugoslovansko narodno skupščino. V času druge svetovne vojne je emigriral v ZDA in nato v London, kjer si je prizadeval za osvoboditev Jugoslavije in določitev pravičnejših meja za Slovenijo. Leta 1944 se je ilegalno vrnil v domovino. Po vojni je postal minister za promet v narodni vladi Slovenije. Bil je prvi, ki je nasprotoval poboju domobrancev v Kočevskem rogu brez sojenja. Leta 1947 je bil aretiran in na Nagodetovem procesu obsojen na 8 let zapora s prisilnim delom in odvzemom vseh državljanskih pravic. Izpuščen je bil po štirih letih. Umrl je 22. aprila leta 1962 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Danes v našem koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni.


Savus