Sneg je skopnel, temperature so višje, cest ni več potrebno soliti, a zima je na zasavskem asfaltu pustila razdejanje v obliki udarnih jam, razpok in drugih poškodb. Zaradi teh je vožnja po zasavskih cestah precej bolj »poskočna«, povzročajo pa tudi škodo na podvozjih in pnevmatikah vozil, ki naletijo nanje. Kdo bo pokrpal udarne jame, se na socialnih omrežjih sprašujejo Zasavci.
Najslabše so jo odnesle starejše lokalne ceste, ki so prekrite z več plastmi asfalta, pravijo na občinah. Poškodbe so posledica zimskih razmer, obrabljenosti, pa tudi pomanjkljive izdelave ali prejšnjih sanacij vozišča. Za sanacijo je, če do napak pride v garancijski dobi, odgovoren izvajalec, ki je cesto zgradil, po izteku garancijske dobe pa mora za cesto poskrbeti njen lastnik. Garancijska doba ceste je običajno tri leta, pravijo na Občini Zagorje.

Ena izmed cest, ki je bila še do pred kratkim polna lukenj, je cesta med Zaloko in Kotredežem v Zagorju. Na socialnih omrežjih deluje skupina, kjer Zagorjani podajajo pobude in predloge ter zastavljajo vprašanja glede delovanja občine. Člani te skupine so na občino naslovili vprašanje v zvezi s sanacijo omenjenega cestnega odseka, a so jim odgovorili, da je možnost sanacije celotnega odseka pogojena z višino razpoložljivih proračunskih sredstev, pravi članica Darka Šinkovec. Vseeno pa so bile luknje že prvi delovni dan po poslanem vprašanju vsaj za silo zakrpane, pohvali.

Občina Hrastnik bo v letu 2017 za vzdrževanje in sanacijo cestnega omrežja namenila okrog 380.000 evrov, sporočajo, v Zagorju pa pravijo, da imajo za sanacijo poškodb na asfaltu »rezerviranih« 50.000 evrov. V Trbovljah informacije o sredstvih niso podali. »Ker še nismo opravili končnega pregleda in nismo določili odsekov, ki so potrebni sanacije, tudi ni ocene finančnih stroškov,« pravijo na občini.

V Hrastniku pravijo, da udarne jame zakrpajo takoj, ko jih opazijo občani ali nadzornik. Jame sproti krpajo s hladnim asfaltom. Enako počnejo tudi v Zagorju, kjer pravijo, da je to zaradi pomanjkanja sredstev za investicijsko vzdrževanje trenutno bolj smotrna rešitev, večje poškodbe pa je treba sanirati na celotni širini ceste. Sanacije bodo v vseh treh občinah izvajali v poletnih mesecih. V Trbovljah nameravajo sanirati odsek ceste v Kleku, odsek ceste Čeče – Kal in usad ceste na Dobovcu. V Hrastniku in v Zagorju lokacij sanacije niso razkrili.

Martina Drobne

Prejšnji članekSkočila iz tovornjaka in pobegnila
Naslednji članekKariot, Artenigma, Radio Jam