sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Katja Cestnik zastonj v jamo

V začetku februarja smo na Facebook straneh Savus – Zasavc.net in Rudarski maraton Zasavje pripravili nagradno igro, v kateri so se lahko sodelujoči potegovali za brezplačno prijavnino za eno najbolj zanimivih, norih in odbitih dogodivščin letos v Zasavju in širše – prireditev Punce v jami.

Pogoj za sodelovanje v nagradni igri je bil pravilen odgovor na nagradno vprašanje, s katerim smo se spominjali prvega organiziranega rudarskega štrajka na zasavskih tleh, ki so ga leta 1876 pripravile prav ženske – delavke dnevnega kopa. Ko jim je inšpektor Rudolf Eichelter od že tako (pre)nizke plače trgal še dodatnih nekaj krajcarjev, so prekinile z delom.

Vprašali smo, kaj so delavke dnevnega kopa storile inšpektorju, ko jih je želel prepričati, naj prekinejo stavko. So ga udarile z lopato po glavi, vrgle v umazan hunt ali so ga preganjale, da je moral bežati pred njimi?

Pravilen odgovor je seveda prvi – inšpektor Eichelter jih je ob miritvi razjarjenih delavk dobil z lopato po glavi. Na delo so se vrnile šele, ko so jim odvzete krajcarje vrnili.

Med vsemi, ki so pravilno odgovorile, je žreb določil, da brezplačna prijavnina pripade Katji Cestnik. Katja, iskrene čestitke! Javite se nam na info@savus.si, da vam pošljemo prijavnico. Vse, ki vam sreča ni bila naklonjena, pa se lahko na prireditev prijavite še do konca februarja na spletni strani Punc v jami.

Savus

Foto: arhiv Savus

Isti avtor