V četrtek, 13. oktobra, bo potekal eden največjih karierno-zaposlitvenih dogodkov v letu 2022, karierni sejem Mojedelo.com. V številnih dejavnostih delavcev primanjkuje, a nič se ne zgodi samo od sebe. Na sejem se odpravite dobro pripravljeni. Za prvi vtis druge priložnosti ni.

Karierni sejmi nudijo enkratno priložnost, da se na enem mestu srečate s predstavniki številnih delodajalcev. A naj namen obiska zaposlitvenega sejma ne bo le oddaja prijave in CV-ja za službo. Naj bo namen predvsem vzpostaviti prve kontakte in graditi odnose,  ki bi lahko vodili do zaposlitve ter tudi mreženje z drugimi kandidati. Ob optimalnem pristopu je sejem prostor, kjer kandidati za zaposlitev zasijejo in navežejo dragocene povezave, izpostavljajo v kadrovskem podjetju Trenkwalder. Vsi, ki bodo opravili domačo nalogo, bodo točno vedeli, katere stojnice delodajalcev želijo najprej obiskati. Ta praksa je veliko bolj učinkovita kot samo naključno sprehajanje, da bi videli, kdo ima in katera so trenutno prosta delovna mesta. Ko se bodo kandidati na sejmu obrnili na želenega delodajalca, bodo namreč pripravljeni, pristopili bodo oboroženi z informacijami, suvereno in samozavestno z jasnim ciljem, da pustijo vtis, da kar najbolje izkoristijo priložnost za pogovor s kadrovniki na drugi strani mize oziroma pulta.

Zaradi tehnologije je postalo vzdrževanje profesionalne mreže precej lažje. Internet je dragocen kanal tudi za ustvarjanje, negovanje in komuniciranje z vašimi stiki. A medosebne odnose je potreba vzdrževati, morda so sčasoma tudi nekoliko zbledeli. Vzpostavljanje stikov in spodbujanje obstoječih ali prejšnjih mrežnih odnosov lahko trajno vpliva na uspeh vaše kariere. Ponovna vzpostavitev preteklih odnosov vam lahko odpre tudi nove priložnosti za mreženje. Mreženje lahko poteka na mnogih različnih dogodkih, a potrebno je, da smo proaktivni. To velja tudi za mreženje na zaposlitvenem sejmu. »Marsikdo podcenjuje pomen svoje osebne mreže in kako koristna je ta lahko, ko iščemo nove zaposlitvene priložnosti. Zato ne podcenjujte svojega osebnega omrežja, izkoristite ga, negujete že obstoječe odnose in jih nadgrajujte z novimi,« svetuje Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovskem podjetju Trenkwalder.

Bodite potrpežljivi

Čeprav se lahko hitre povezave na zaposlitvenem sejmu spremenijo v hitre ponudbe za delo, ne bodite razočarani, če se veliki čudeži ne zgodijo čez noč. Namesto tega bodite potrpežljivi in vložite čas v razvoj obojestransko koristnih odnosov s svojimi novimi stiki.

Bodite pripravljeni

Kot smo že omenili na začetku, se podajte na karierni sejem pripravljeni za mreženje. Le tako bo vaša izkušnja na sejmu uspešna:

  1. Pridobite seznam delodajalcev, ki sodelujejo. Prepoznajte podjetja, ki vas zanimajo, in raziščite njihove izdelke, storitve, cilje, potrebe in odprta delovna mesta.
  2. Bodite pripravljeni govoriti o sebi. Pripravite kratek, a vsebinsko dovršen nagovor, prilagojen potrebam podjetja. Načrtujte in vadite izjavo »Jaz v 30 sekundah«, da oglašujete svoja znanja, sposobnosti in izkušnje.
  3. Prinesite kopije spremnih pisem in življenjepisov. Vzemite si čas, in jih ažurirajte. Če lahko, pripravite tudi seznam vaših največjih profesionalnih uspehov – podprite jih, če vam to okoliščine, dovoljujejo s številkami. Svoja pisna gradiva prilagodite potrebam delodajalcev.
  4. Pripravite odprta vprašanja, ki jih boste zastavili predstavnikom delodajalcev na sejmu. Pokažite svoj interes in znanje o njihovi organizaciji s postavljanjem ustreznih vprašanj. Osredotočite se na službo in na podjetje, ne nase.
  5. Prvi vtis šteje. Oblecite se profesionalno. Ob srečanju s kadrovniki, vzdržujte dober očesni stik, se nasmejte. In ne pozabite na trden stisk roke ali drug pozdravni kontakt, prilagojen zdravstvenim razmeram.
  6. Na druge iskalce zaposlitve glejte kot na dragocene stike za mreženje, ne kot na konkurenco. Če je gneča za razgovor, izkoristite čas v vrsti za mreženje z drugimi iskalci zaposlitve.
  7. Po sejmu preglejte vse prejeto gradivo in nove kontakte. Organizirajte jih, kontakte skrbno shranite, pošljite prošnje za povezave/prijateljstva na socialnih omrežjih z drugimi iskalci zaposlitve, podjetjem pa pošljite zahvalna pisma. To bo ponovno potrdilo vaše zanimanje in vam dalo priložnost, da poudarite svoje prednosti, ki ustrezajo specifičnim zahtevam in potrebam delodajalca. Vprašajte za dodaten razgovor.

Izkoristite brezplačna karierna svetovanja

Ne glede na to, ali so vaše želje jasne in ste prepričani, da vse veste, ali pa morda menite, da z vašo izobrazbo nimate posebne perspektive na trgu dela, izkoristite možnost brezplačnega kariernega svetovanja. »Kadrovniki ob pomoči svojih bogatih izkušenj lahko pomagamo kandidatom razjasniti, kako in kje lahko nadaljujejo svojo karierno pot. Pogosto v pogovoru odkrijemo posamezne njihove kompetence ter jim razkrijemo priložnosti, na katere sami niso niti pomislili. Nenazadnje pa jim lahko strokovno vodstvo svetovalca za kadre zagotovi potrjeno pot,« izpostavlja Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovskem podjetju Trenkwalder ter dodaja: »Dodatna prednost pa je tudi to, da kadrovniki poznamo trende in razmere na trgu dela, vemo, kakšna znanja in kompetence iščejo delodajalci. Glede na našo široko ponudbo delovnih mest lahko zanimivega kandidata takoj povežemo z zainteresiranim delodajalcem.«

Alenka Kraljič

PR objava