V četrtek, 24. novembra,  so v Domu Svobode v Trbovljah pod okriljem Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje pripravili otvoritev (dveh) prenovljenih gledaliških garderob.

Prenova garderob je potekala od letošnjega maja do novembra. Na prireditvi, ki jo je povezoval Mirza Ribič, so pojasnili razloge za prenovo – ti niso zgolj estetski, temveč predvsem zdravstveni, saj je eno od garderob načela vlaga in plesen. Prenovo so uresničili z pomočjo donatorjev (Tim pohištvo, ERTV, samostojna podjetnika Branislav Solina in Gregor Lobnikar) in pridobljenih nepovratnih sredstev Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Veliko dela so opravili člani sami, prostovoljci ter hišnik, pri prenovi je aktivno sodelovalo okrog 20 oseb, skupaj pa so opravili preko 330 prostovoljskih ur.

V okviru otvoritve so pripravili kratek kulturni program, tudi gledališki debi ene od treh otroških gledaliških skupin, ki od septembra dalje deluje pod mentorstvom Ane Marije Čančar in Ivane Majcen. Koordinator območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Blaž Rojko je članom, ki so izpolnjevali pogoje, podelil Linhartove značke za udejstvovanje na kulturnem področju.

Bronasto značko za najmanj 5-letno udejstvovanje sta prejela Eva Lisec in Rok Kreže; srebrno značko za najmanj 10-letno udejstvovanje so prejeli Nastja Abdič, Živa Lisec, Mirza Ribič in Ana Hribšek; zlato značko za najmanj 15-letno udejstvovanje pa so prejeli Tjaša Šuligoj, Ana Kodrič, Kaja Čop, Maša Kafel Zdovc, Katra Kozinc, Nik Solina in Brane Solina. Predsednica Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje Tjaša Šuligoj je na koncu nagovorila zbrane in na oder povabila Nando Guček, ustanoviteljico gledališča, ki je s simboličnim prerezom traka otvorila garderobo, ki so jo “gledališki materi” v čast poimenovali Nandina garderoba.

Tjaša Šuligoj

Foto: Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje