Danes bodo v Zagorju proglasili slovensko tovarno leta, v Hrastniku bodo v steklarni pripravili veliko gasilsko vajo, v knjižnici pa pogovor z dr. Vesno V. Godina. Sicer pa, v Zasavju je kar nekaj zanimive ponudbe, ki vam jo prinašamo na pladnju. Poglejte jo in si naredite ta dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 13. oktober 2022


Vreme

Danes se bo sprva zadrževala nizka oblačnost, ki se bo čez dan delno razkrojila. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, najvišje dnevne od 17 do 20 °C.

V petek bo delno jasno, v notranjosti bo zjutraj in dopoldne precej megle in nizke oblačnosti. V soboto se bo prehodno oblačnost povečala, popoldne pa se bo jasnilo. Še naprej bo razmeroma toplo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na cesti Moravče – Izlake v Mlinšah poteka izmenično enosmerni promet zaradi zemeljskega plazu.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 7. do 14. ure iz TP Vreskovo, izvod smer Fele, od 8. do 9. ure iz TP Restavracija (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 11. ure odjemalcem iz TP Limovce in Limovce 2 (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 12. ure iz TP Cerkovnik (nadzorništvo Litija).


Prireditve

Tovarna leta

Danes bodo v Zagorju proglasili najboljše proizvodno podjetje v Sloveniji na že petem dogodku izbora Tovarna leta 2022, ki ga organizirata portal Tovarna leta in strokovni partner KPMG poslovno svetovanje. Sklepni dogodek, ki bo zbral predstavnike najboljših tovarn v Sloveniji, v Zagorju ob Savi in na Izlakah gosti lanska prejemnica nagrade Tovarna leta družba ETI Elektroelement, ki ob tej priložnosti za 200 udeležencev odpira vrata svoje proizvodnje.


Gasilska vaja v Steklarni Hrastnik

Gasilci PIGD Steklarna Hrastnik bodo danes v sodelovanju z enotami PGD Hrastnik, PGD Dol pri Hrastniku in PGD Trbovlje mesto ter drugimi sodelujočimi strokovnimi službami izvedli gasilsko vajo Požar v skladišču orodja Steklarne Hrastnik – Podkraj. Vaja bo potekala na območju Steklarne Hrastnik, PE Special v Podkraju v Hrastniku. Območje vaje bo ustrezno označeno in varovano.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Pogovor z dr. Vesno V. Godina

V knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku bodo danes ob 18. uri pripravili pogovorni večer z dr. Vesno V. Godina, univerzitetno predavateljico socialne in kulturne antropologije in eno najbolj branih družbenih kritičark in kolumnistk v Sloveniji. Z avtorico se bo pogovarjala Irena Senčar.


ZLU – Ruske urice

Danes bodo na ZLU Zagorje na Cankarjevem trgu v Zagorju pripravili Ruske urice. Na ZLU bodo ponovno govorili rusko. Vse, ki bi se želeli učiti ruski jezik ali ponoviti svoje znanje, vabijo na brezplačne ruske urice. Vodila jih bo Saya iz Kazahstana.


Galerija f 2,8 Zagorje

Razstava Lamovšek

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju je odprta samostojne razstave fotografa Francija Lamovška z naslovom Gib z razlogom. Hrastničan Franci Lamovšek je amaterski fotograf in član Foto sekcije KUD Dol pri Hrastniku.  Ob odprtju razstave je povedal: »Stalno se izobražujem, saj mi kreativna uporaba fotografske opreme predstavlja izziv. Tehnika namernega premikanje kamere (ICM) mi je omogočila, da sem naravo predstavil na drugačen in svež način. Razstava z naslovom Gib z razlogom je posvečena prav kombinaciji te tehnike in motivov iz narave.« Razstava je na ogled od 9. do 12. ure.


DZ – galerija Medija Zagorje

Razstava Bagrata Arazyana

V galeriji Medija v Zagorju je do 23. oktobra odprta razstava slikarja Bagrata Arazyana, Armenca, ki živi in dela v Sloveniji. Lani je bil Arazyan tudi udeleženec Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Bagrat Arazyan se je rodil leta 1958 v Armeniji. Umetnik, oblikovalec, kurator, glasbenik, filozof deluje na širokem polju likovnega izražanja. Leta 1994 je soustanovil galerijo in oblikovalski studio Modus v Moskvi. Od leta 2017 soustanovitelj in kurator Centra sodobne umetnosti Pivka. Danes je razstava na ogled od 9. do 15. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Ne puščaj sledi

ob 18. uri

Poljska zgodovinska drama, izvirni naslov Leave no trace / Żeby nie było śladów (2021), režija Jan P. Matuszyński, scenarij Kaja Krawczyk-Wnuk po knjigi Cezaryja Łazarewicza Żeby nie było śladów: Sprawa Grzegorza Przemyka, igrajo Tomasz Ziętek, Sandra Korzeniak, Jacek Braciak, Agnieszka Grochowska, Mateusz Górski, Robert Więckiewicz, Tomasz Kot, Sebastian Pawlak …

Resnični primer policijskega nasilja iz časa komunistične Poljske postane snov za mračno, napeto dramo, navdihnjeno s političnimi trilerji novega Hollywooda.

Poljska leta 1983. Državo pretrese primer Grzegorza Przemyka, srednješolca, ki ga do smrti pretepejo miličniki. Njegov prijatelj Jurek, edina priča dogodka, čez noč postane državni sovražnik številka ena.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Svetovni dan tromboze

Danes obeležujemo svetovni dan tromboze. Krvni strdki oziroma tromboza predstavljajo vodilni vzrok srčno-žilnih smrti (srčnega infarkta in možganske kapi). Gre sicer za tiho, vendar življenjsko nevarno motnjo. Svetovne raziskave kažejo, da je razumevanje globoke venske tromboze in pljučne embolije v javnosti precej slabše od poznavanja drugih bolezni, denimo srčnega infarkta, možganske kapi, raka dojk, raka prostate ali AIDS-a.


Savus