Kalcij je najpogostejši mineral v telesu – predstavlja do 2% telesne mase. Več kot 99% ga je vgrajenega v kosti, vendar je tudi preostali odstotek pomemben za naše zdravje. Kalcij je pomemben za delovanje nekaterih encimov, živčevja, srca, funkcijo mišic, hormonsko sekrecijo, …

Tveganje za osteoporozo

Najpomembnejša vloga kalcija je preprečevanje in zdravljenje osteoporoze – napredujoče izgube kostne mase. Kost se stalno remodelira – kalcij se izloča in vgrajuje v kosti. Glede na starost je odvisno, kateri proces prevladuje. V mladosti (pri otrocih in adolescentih) prevladuje vgradnja kalcija, v zgodnji odrasli dobi sta procesa enakovredna, s starostjo – predvsem pri postmenopavzalnih ženskah – pa prevladuje razgradnja kosti in sčasoma se poveča tveganje za osteoporozo.

Kako do kalcija

Nekatere raziskave povezujejo kalcij z znižanjem PMS simptomov. V treh mesecih trajajoči raziskavi so ženskam dodajali 1200 mg kalcija (v obliki kalcijevega karbonata) in znižali PSM simptome (nihanje razpoloženja, glavobol, želja po določeni hrani in napihnjenost) za polovico.

Naravni viri kalcija so mlečni izdelki (mleko, jogurt in sir – v trdih sirih je več kalcija). Drugi viri so zelenjava (kitajsko zelje, ohrovt, brokoli), semena (chia, mak, sezam), ribe – predvsem sardine v konzervi, …

Glede na raziskave je kalcij najprimerneje jemati v nizkih odmerkih večkrat dnevno – naenkrat se lahko absorbira največ 500 mg kalcija. Zato je najprimerneje jemati kalcij v dveh odmerkih. Kalcij se najbolje absorbira, če se vzame hkrati z vitaminom D in hrano. Absorpcija kalcija je odvisna tudi od starosti – največ kalcija se absorbira pri otrocih, nato absorpcija s starostjo upada.

Vnos kalcija

Dnevne potrebe po kalciju so pri starosti 14 – 18 let 1300 mg, pri starosti 19 – 50 let 1000 mg in pri ženskah starejših od 50 let 1200 mg, pri moških starejših od 50 let pa 1000 mg.

Na absorpcijo kalcija vplivajo tudi komponente v hrani, vendar pa njihov vpliv na klinično izražanje ni popolnoma pojasnjen (npr. kofein poveča izločanje kalcija, alkohol ovira absorpcijo kalcija iz črevesja, …).

Tudi pri vnosu kalcija je potrebna previdnost in zmernost. Prevelik vnos kalcija lahko poveča tveganje za bolezni srca, za raka prostate, tveganje za ledvične kamne, … Prevelik vnos kalcija se lahko kaže kot zaprtje, hiperkalcemija, nalaganje kalcija v mehkih tkivih in težave z absorpcijo cinka in železa.

Hiperkalcemija  – preveč kalcija v krvi – se kaže kot bolečine v trebuhu, slabost, iritabilnost in depresija. Povzroči jo lahko več stvari – dehidracija, težave s ščitnico, jemanje prevelikih odmerkov prehranskih dopolnil s kalcijem in / ali vitaminom D.

Interkacije z zdravili

Kalcij zmanjša absorpcijo železa, cinka in magnezija. Poleg tega zniža absorpcijo bisfosfonatov (zdravil za zdravljenje osteoporoze), fluorokinolonov in tetraciklinov (antibiotiki), levotiroksina (zdravilo pri zdravljenju ščitnice), fenitoina (antiepileptik).

Zato je najbolje da kalcij v obliki prehranskih dopolnil vzamete med obroki, vsaj 2 uri po ostalih pripravkih.

Komu priporočamo jemanje kalcija

Osebam, pri katerih obstaja tveganje za nastanek osteoporoze (postmenopavzalnim ženskam, osebam, ki so se kadarkoli v življenju zdravile s kortikosteroidi, osebam s kronično vnetno boleznijo črevesja …), kot tudi osebam, ki s prehrano prejmejo premalo kalcija (laktozno intolerantni, ki se izogibajo mlečnim izdelkom, vegani, …).

Katero prehransko dopolnilo izbrati, vam bomo z veseljem pomagali z nasvetom v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.