Na drugem koncertu festivala Ursus Zvoki legend bosta nocoj ob 19. uri na domačiji Medved v Podkumu zaigrala zakonca Jure Gradišnik in Maria Gamboz Gradišnik, ki sta poročena že deset let. Jure bo igral na trobenti, Marija pa na harfi, kar je zelo nenavaden in neobičajen duet. Kdo sta glasbenika, ki bosta igrala na današnjem koncertu?

Jure Gradišnik – trobenta

Jure Gradišnik je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani in pozneje študij nadaljeval na Mozarteumu v Salzburgu. Je dobitnik mnogih nagrad na domačih tekmovanjih, med drugim tudi štipendije Yamaha leta 2003. Za izvedbo koncerta H. Tomasija s Slovensko filharmonijo je leta 2005 prejel tudi študentsko Prešernovo nagrado.

Že med študijem je postal trobentač Orkestra SNG Opera in balet Ljubljana ter bil tam v letih 2003–2012 zaposlen kot solo trobentač. Sedaj je zaposlen kot solo trobentač Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Aktivno sodeluje tudi z drugimi orkestri in različnimi komornimi sestavami. V trobilnem kvintetu SiBrass, v triu Seraphim, Trobilnem triu RTV Slovenija in v duetu s harfistko Mario Gamboz Gradišnik. Kot solist je nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, Orkestrom Slovenske vojske, Simfoničnim orkestrom Filharmonia Oltenia, Komornim orkestrom Festivala Maribor, Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, slovaškim komornim orkestrom Cappella Istropolitana, Orkestrom Hrvaške vojske, romunskim komornim orkestrom Filarmonici »Oltenia« in z orkestrom Slovenske filharmonije. Nastopal je tudi s številnimi priznanimi glasbeniki in pod taktirko mnogih priznanih dirigentov.

Od leta 2004 poučuje na glasbeni šoli Zavod sv. Stanislava, 2011 pa je postal tudi asistent in leta 2015 docent na Akademiji za glasbo.

Maria Gamboz Gradišnik – harfa

Maria Gamboz Gradišnik je diplomirala na University of fine arts and music v Tokiju na Japonskem, na Konservatoriju v Trstu in magistrirala z odliko na Conservatoriu Udine. Ob študiju je opravila specializacijo na Accademia Chigiana v Sieni in Fondazione Santa Cecilia v Portogruaru. V času študija je zmagala na šestih tekmovanjih za štipendijo, za kar je bila proglašena za eno najobetavnejših glasbenic v italijanskem okolju (1999–2001).

V obdobju od leta 2002 do 2004 je zmagala kar na petih mednarodnih tekmovanjih, med katerimi sta najbolj priznana Victor Salvi (Saluzzo-Italija) in TIM (Salone de Provence-Francija). Kot solistka je z orkestrom izvedla že obsežen repertoar obstoječe literature in tudi veliko število praizvedb, posvečenih njej, v uglednih dvoranah. Nastopila je na Festivalu MITO (Italija) kot solistka s simfoničnim orkestrom Verdi iz Milana in na festivalu Montepulciano z Janaćek Philharmonic Orhestra iz Londona.

V času šolanja na Japonskem je sodelovala s Togijem Hidekijem in njegovim ansamblom za antično japonsko glasbo ter šolo za specializiranje liričnih pevcev – Tokyo Verdi Ensemble.

Sodeluje z mnogimi orkestri: Mozart Orchestra – Bologna, Orchestra della Svizzera Italiana – Lugano, Teatro Verdi – Trst, Orchestra sinfonica di Roma, Orchestra sinfonica di Perugia, Orchestra sinfonica del Friuli Venezia Giulia- Udine, Filarmonia Veneta – Treviso, simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter Slovensko filharmonijo. Od leta 2008 je solo harfistka orkestra SNG Opera in balet Ljubljana.

Sabina Bravec

Foto: Mednarodni glasbeni festival Ursus


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekPomoč obnemoglim