Življenje poteka po točno določenih zakonitostih. Z osnovnim razumevanjem temeljnih načel življenja in njihovim uvajanjem v vsakdan lahko z nekaj vloženega truda dosežemo ogromne spremembe na bolje. Bistvo učenja leži v preseganju lastnih slabosti in krepitvi vrlin, ki obstajajo znotraj vsakega izmed nas. Na »sceni« je veliko modrosti, nasvetov, priporočil, vendar (pre)pogosto manjka avtentičen, izvoren, praktičen pristop, ki lahko skozi vsakodnevno prizadevanje – morda samo nekaj minut – omogoči resnične spremembe življenja na bolje. In to je to, kar vsi potrebujemo – teorijo izključno v službi prakse. Ni pomembno samo vedeti, ampak tisto, kar vemo, tudi živeti!

Pot k trajni sreči in uspehu je možna samo skozi razvijanje vrlin in odstranjevanje neugodnih lastnosti, ki koreninijo v globljih sferah človekove osebnosti. Spremeniti te lastnosti pomeni, da nujno potrebujemo pozitivno reprogramiranje, ki ga je moč doseči samo in izključno z redno prakso. Znotraj poplave univerzalnih nasvetov in priporočil bi moral sleherni posameznik najti svojo individualno pot, najti svoj algoritem. Ljudi v glavnem preganjajo iste stvari, ki so čvrsto zasidrane v naših glavah in nam preprečujejo tisto najbolj žlahtno v življenju. Vsak dan bi se morali nekajkrat vprašati: »Kakšno je življenje brez veselja, radosti, smeha, lahkotnosti? Je to sploh vredno življenja?«

Za pozitivne transformacije nujno potrebujemo Učitelja. Življenje nas tako ali tako uči samo po sebi, toda takšno izobraževanje pogosto peče, boli in veliko stane. Učenje življenja samega se pogosto jemlje kot konfliktno; ni nam jasno, zakaj se dogajajo za nas nerazumljive, »nelogične« reči. Pa vendar so to lekcije, žal pogosto radikalne.

Vrhunski Učitelji učijo mehko. Zapustili so nam neprecenljivo dragoceno zapuščino joge, kjer se teoretično znanje in praktični pristopi fantastično dopolnjujejo. Joga je v službi naše sreče, če le sledimo njenim principom. S pomočjo joge si lahko bistveno olajšamo različne situacije v življenju. Joga ne predstavlja samo določenih tehnik in pristopov do zdravja, dobrega počutja, dolgoživosti. Joga je predvsem sistematična, postopna pot do modrosti. S pomočjo modrosti veliko laže rešujemo probleme in težave, mnogim pa se lahko ravno zaradi modrosti izognemo. S pomočjo principov joge se odpremo za pozitivne tokove, ki nam prinašajo zdravje, mir in blaginjo ter držijo na distanci neugodne življenjske udarce.

Sistem Joga v vsakdanjem življenju svetovno priznanega Učitelja Vishwaguruja Swamija Maheshwaranande, ki ga 30 let uspešno izvajajo v Sloveniji, nudi tehnike, ki nam pomagajo razstrupljati in krepiti organizem, kar predstavlja izjemno preventivo pred različnimi boleznimi. Telesne tehnike ali asane, blago, vendar intenzivno delujejo na sklepe, mišice, hrbtenico, organe, žleze, živčni sistem, tkiva. Dihalne tehnike ali pranajame čistijo najrazličnejše telesne, energetske in mentalne sisteme ter jih energizirajo – predstavljajo najboljšo preventivo. Globinsko sproščanje, joga nidra, je odlično zdravilo proti stresu, ki predstavlja enega glavnih motilcev življenja in je vzrok mnogim boleznim. Satsang, edinstvena tehnika joge, spontano v nas prebuja modrost, ki predstavlja največjo pomoč. Z joga pristopi se lahko izjemno učinkovito izognemo raku in srčno žilnim boleznim, ki predstavljajo levji delež smrti ali zmanjšane funkcionalnosti. Vsa ta kombinacija pristopov ima varen, učinkovit in zanesljiv učinek tako na preprečevanje bolezni kot tudi pomoč pri zdravljenju. Tehnike joge v vsakdanjem življenju so primerne za vsakogar, ne glede na starost, bolezensko stanje in telesni ustroj, učitelji joge jih tudi prilagajajo individualnim potrebam. Razmisli, zdaj je čas zate! Ne čakaj, jutri je zmeraj jutri.

Dr. Danilo Kosi – Dayalpuri, prof.

PR objava