Nina Novak je v oddajo Jazz z Nino povabila kitarista Andreja Ofaka, ki redno nastopa s harmonikarjem Borutom Morijem, gostom ene prvih oddaj Jazz z Nino. Tokratna izdaja bo na sporedu v ponedeljek, 3. maja ob 20.30 uri na kanalih ETV televizije, dostopne pri vseh štirih telekomunikacijskih operaterjih.

Pred kratkim se je po eno in pol letnem premoru na male ekrane vrnila televizijska oddaja Jazz z Nino, ki pozornost posveča slovenskim jazzovskim glasbenikom oziroma tistim, ki se v svojem delovanju kakorkoli dotikajo tudi jazzovske glasbe. Oddaja tako ene kot druge postavlja na svetovni zemljevid, njena avtorica in voditeljica pa je kritičarka, glasbena publicistka ter urednica Nina Novak.

Kitarist Ofak

Jazzovska glasba, obogatena z impovizacijskimi elementi in vplivi etno, filmske ter ambientalne glasbe je nedvomno najizrazitejša značilnost kitarista Andreja Ofaka, ki se zadnje čase predstavlja kot solističen izvajalec. Ker gre za klasično izobraženega glasbenika, so skladbe, vpete na album Odmevi reke Drave, ki ga je pred časom posnel s harmonikarjem Borutom Morijem, polne klasičnih pristopov, iz njih pa med drugim veje tudi povezanost z naravo.

Sicer kot najvišjo obliko muziciranja dojema izvajanje iz trenutka v trenutek, vendar priznava, da je do tja dolga pot, zato največ pozornosti namenja osnovam. Verjame, da obvladovanje teh sčasoma vodi v preseganje instrumenta, v svet, v katerem je prisoten le še zvok.

Pred ogledom prisluhnite!

Oddaja Jazz z Nino v družbi Andreja Ofaka bo na sporedu v ponedeljek, 3. maja ob 20.30 uri na ETV televiziji. V torek, sredo in četrtek bodo predvajane ponovitve, oddaja pa bo naknadno objavljena tudi na YouTubu.

Oddajo vodi Nina Novak, kritičarka in glasbena publicistka ter urednica, po stroki univerzitetno diplomirana muzikologinja. Gre za vodjo projekta Nova frekvenca: jazz intervju v živo, ustanoviteljico portala Jazzetna, strokovno sodelavko spletnih revij Odzven in Primus, med letoma 2017 in 2019 urednico ter avtorico Jazzopisa, vodjo koncertno-pogovornega cikla Dueti in pesnico ter pisateljico z več samostojnimi izdajami, ki je Slovenijo zastopala na različnih mednarodnih pesniških festivalih.

Več o televizijski oddaji najdete na povezavi oddaje Jazz z Nino.

Vabljeni tudi k ogledu pretekle oddaje v družbi pevke Tanje Srednik, ki je nastopila ob spremljavi pianista Anžeta Vrabca.

Savus

Fotografija: osebni arhiv