Pravzaprav je naložba Japoncev povezana z njihovim nakupom v Švici. Pred dvema letoma so prevzeli švicarsko podjetje Lonstroff. Švicarji izdelujejo gumijaste dele za farmacevtsko industrijo in medicino. V Sloveniji nameravajo letno izdelati kar 2,5 milijarde delov. V Sloveniji bodo Japonci zaposlili okrog 200 ljudi različnih poklicev od proizvodnih delavcev do kemijskih strokovnjakov.
Proizvodnja po zagotovilih investitorjev ne bo pretirano obremenjevala okolja, saj so proizvodi namenjeni uporabi na ali v človeškem telesu, zato ne uporabljajo strupenih snovi.

Po informacijah Ministrstva za gospodarstvo RS investitorji rabijo 32.000 kvadratnih metrov zemljišča, za samo tovarno v okviru tega pa 12.000 kvadratnih metrov. Gradbeno dovoljenje nameravajo investitorji urejati še letos, najprej morajo izdelati celotno zasnovo tovarne. Celotna naložba v nov objekt znaša okrog 34 milijonov evrov, gradnja je vredna okrog 10 milijonov evrov.

V javnosti je najprej krožila informacija, da naj bi tovarno gradili v Logatcu. Zdaj pa se med možnimi lokacijami poleg Logatca omenjata tudi Komenda in Trbovlje. Kako resna je »nominacija« Trbovelj za japonske investitorje, je še prerano govoriti. Prav gotovo pa bodo Japonci gradili tam, kjer bodo ocenili največje prednosti za svojo naložbo. Kaj bo pretehtalo, je težko ugotavljati? Morda pa imajo Trbovlje kakšno posebno prednost pred konkurenti, da se bodo odločili prav zanje.

Japonci pa so si pred časom ogledovali tudi lokacijo v zagorski občini, ki je precej blizu avtocesti. Ob tovarni Xella v Kisovcu bi imeli na voljo 20.000 kvadratnih metrov prostora za postavitev svoje tovarne. Iz sosednje Xelle bi imeli tudi možnost poceni ogrevanja, ponudba občine pa je bila zelo ugodna. Vendar se takrat Japonci niso odločili za zagorsko lokacijo.

ZT

Prejšnji članekTekli po Zagorski dolini in kolesarili na Zasavsko goro
Naslednji članekUkradel ji je denarnico