četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Intervju z zmagovalko Slovenske note 2017

Konec marca se obeta koncert nove pop glasbenice v Zasavju, Samanthe Maye Šolaja. Skupaj z bendom The Takeover se bo predstavila z mnogimi slovenskimi in tudi tujimi uspešnicami, zapela pa bo tudi svojo pesem Tu in tam.

Kdo je to skrivnostno bitje, ki že pridobiva prve oboževalce v Zasavju? Kaj obeta? Česa si želi? Vse to ekskluzivno razkriva v intervjuju v intervjuju za spletni Zasavc.

Samantha Maya, konec meseca se obeta izid tvoje prve pesmi z naslovom Tu in tam  Kako se ob tem počutiš?

Nek čuden pozitiven občutek je, ko se zavedam, da bom dejansko lahko rekla, da je ta pesem moja in ne samo priredba. Mislim, da je bolj ali manj to želja vsakega mladega glasbenika. Ogromno mi pomeni, da mi je to tudi uspelo.

Nikoli nisi tajila, da je bil glavni namen, zaradi katerega si se prijavila na lanskoletno edicijo Slovenske note, prav pesem, ki je bila obljubljena kot nagrada. Do nagrade si prišla – in kako celotno zgodbo dojemaš sedaj, ko se bliža epilog?

V bistvu sploh ne vem, če sem v trenutku, ko sem se prijavila, vedela, da je nagrada avtorska pesem. Ko pa sem izvedela, mi je definitivno dalo zagon, da do tega tudi pridem. Kot sem že prej rekla, moram priznati, da sem zelo, zelo vesela, da mi je to uspelo, saj se s svojo lastno pesmijo tudi lahko pričneš uveljavljati na glasbeni sceni malo drugače kot pa le s prepevanjem priredb.

O čem govori pesem Tu in tam? Je resda pesem za ljubimce in ljubimke, za hrepenenje po lepšem dnevu? Kako ti dojemaš celotno pesem?

Seveda si želim, da se vsak najde v tej pesmi in da si jo bo vsak znal razložiti tako, da se ga bo dotaknila. Meni osebno je to ljubezenska pesem, ki govori o vzponih in padcih v razmerju ter o upanju na tisto sonce po dežju.

Kako pa je bilo sodelovati z Rokom Hvalo, avtorjem melodije in aranžmaja, ter avtorico besedila tvoje prve pesmi, Urško Zojo Jeršin?

Res super. Ne vem, kaj naj drugega še rečem. Ko prideš nekam, pa takoj začutiš dobre energije ljudi, s katerimi sodeluješ, ti definitivno da ogromno spodbudo za še toliko bolje opravljeno delo. Za to sem v tem primeru res neizmerno hvaležna obema.

Kaj lahko pričakujemo 30. marca na tvojem koncertu?

Na koncertu lahko pričakujete srce in dušo celotnega banda vključno z mano. S fanti smo že dali kar nekaj koncertov mimo, zato jim zaupam, da bodo tudi tega speljali z ogromno pozitivo in srčnostjo. Pripravljamo pester repertoar vseh najbolj znanih tujih in slovenskih pesmi, v katerih nedvomno vsi uživamo.

Na koncu večera boš tudi premierno predstavila pesem Tu in tam … Se že kaj veseliš tega trenutka, ko bo tvoje, vaše delo prvič v živo deljeno med publiko?

Ja, res se tako zelo veselim, da sploh ne znam izbrati primernih besed, ki bi opisale to navdušenje. Verjetno ga boste tako ali tako videli tam na licu mesta, ko jo bom lahko prvič v živo odpela.

Sicer pa je posebno letošnje leto tudi zato, ker boš maja pisala maturo, letos jeseni pa se boš podala v študentsko življenje. Si že odločena, kaj boš šla študirat?

Uf, tole je pa najtežje vprašanje. Mislim, da vem, kam grem naprej, vendar se še vedno lahko kaj spremeni. Načeloma grem na Filozofsko Fakulteto v Ljubljano, smer pedagogika in andragogika, vzporedno s študijem filozofije.

Zanimivo, torej izbira študija ni povezana z glasbo … Kako to?

Ker si glasbe ne želim spoznati na nek šolski, naučeni način, vendar jo želim čutiti in se učiti sproti.

Kakšni pa so glasbeni načrti, želje?

Če bo šlo vse po planu, bo letos morda izdana še kakšna avtorska pesem skupaj s skupino, drugače pa bomo definitivno povečali število koncertov in snemanj nasploh. Ciljam tudi na udeležbo na kakšnem tekmovanju.

Kaj sporočaš vsem, ki te na glasbeni poti podpirajo? Komu dolguješ najdaljši spisek zahvale?

Najlepša hvala tistim, ki me podpirajo, enako pa tudi tistim, ki me ne, ker sem zaradi obeh sedaj tu, kjer sem. Seveda pa gredo največje zahvale moji družini, da so me bili pripravljeni peljati na nastope, vaje, snemanja, predvsem pa, da so me skozi celo življenje podpirali in mi stali ob strani. Enako gre ogromna zahvala Gimnaziji Celje Center in profesorjem glasbe, da so mi dali možnost za tako velik napredek na moji poti. Zahvaliti se želim tudi vsem svojim prijateljem in skupini talentiranih fantov, ki me sedaj spremlja na vsakem koncertu.

Zakaj bo koncert v Hrastniku nekaj posebnega?

Obljubim, da bo to eden najbolj srčnih koncertov, kar jih boste obiskali, nasploh pa se ne zgodi vsak dan, da ima zmagovalka zasavskega pevskega tekmovanja premiero svoje pesmi, mar ne?

Koncert Samanthe Maye Šolaje skupaj z bendom The Takeover bo v petek, 30. marca ob 19. uri v Mladinskem centru Hrastnik. Vstop na koncert bo prost. Prav tako bo koncert zmagovalke Slovenske note 2017 uvertura v letošnjo sezono Slovenske note 2018, saj se 7. aprila obeta avdicija za Slovensko noto 2018, kjer bo strokovna žirija, ki jo bo sklical organizacijski odbor MCH izmed vseh prijavljenih izbrala finaliste Slovenske note 2018. Ti se bodo pomerili na finalnem dogodku, 1. septembra 2018 v Delavskem domu Hrastnik.

Festival Slovenska nota

Isti avtor