Zima se preveša v pomlad, ko bomo spet začeli uporabljati lahkotnejša oblačila. Običajno se zdaj začne tudi obdobje, ko se nam zdi, da bi lahko naredili kaj zase in izgubili kakšen kilogram, da se bomo v poletnih oblačilih bolje počutili.

Manj kalorij in gibanje

Bistvo izgube kilogramov je manjši vnos kalorij in gibanje. Obroki naj bodo sestavljeni iz kakovostnih sestavin. Svetuje se uživanje uravnotežene, zdrave prehrane in dovolj tekočine – predvsem vode in nesladkanih čajev.

Posvet

Če jemljete kakršnakoli zdravila ali imate kakršnekoli zdravstvene težave, se pred začetkom hujšanja posvetujete s svojim farmacevtom ali zdravnikom. Nekaj dni vodite »prehranski« dnevnik, v katerega zapisujte hrano, ki ste jo zaužili. Opišite tudi prostor, okoliščine in počutje, ko ste to storili. Tako boste ugotovili kdaj in kje preži na vas največ skušnjav. Obroki naj bodo redni, ne izpuščajte zajtrkov. Priporočena izguba telesne teže je 0,5 – 1 kg na teden.

Kaj pa prehranska dopolnila?

V različnih študijah so dokazovali učinkovitost določenih prehranskih dopolnil, ki so vsebovala kofein, krom, glukomanan, ekstrakt zelene kave, zeleni čaj, Garcinio cambogio, … Pri nekaterih sestavinah so dokazali manjšo izgubo kilogramov, vendar so bile študije kratkotrajne in nobeno prehransko dopolnilo ni bilo učinkovitejše od diete in gibanja.

Uživanje nekaterih prehranskih dopolnil lahko povzroči gastrointestinalne motnje, nekatera pa lahko vplivajo na krvni tlak in nivo krvnega sladkorja.

Nekatere sestavine prehranskih dopolnil, ki lahko vplivajo na telesno težo:

Krom – lahko pomaga pri izgubi telesne teže in izboljša razmerje med maščobo in mišicami v telesu. Ima vlogo pri presnovi mikrohranil in prispeva k vzdrževanju normalne ravni glukoze v krvi, kar je odobrila tudi EFSA (Evropska agencija za varnost hrane).

Glukomanan (iz gomolja rastline Konjak) – je edino sredstvo za hujšanje, ki ga je odobrila EFSA. Vsebuje v vodi topno vlaknino, ki napolni želodec in s tem naredi občutek sitosti. Nase veže sladkorje in maščobe ter deluje kot naravno odvajalo.

Indijski trpotec (Psyllium) – prav tako vlaknina, topna v vodi. Uporablja se kot odvajalo, vendar lahko pomaga pri uravnavanju lakote. V študiji, ki jo je opravil proizvajalec, so dokazali znižanje telesne teže, so pa pri tem bili udeleženci študije hkrati na nizkokalorični dieti. Lahko povzroča vetrove in napihnjenost. Če imate bolezni ledvic se pred uživanjem posvetujte z zdravnikom. Pri nekaterih ljudeh lahko pride do povišanja eozinofilcev (tip belih krvničk), kar se ponavadi naredi pri alergijah, infekcijah ali vnetju. Lahko vpliva na absorpcijo zdravil.

Izvleček zelene kave – v majhnih, kratkotrajnih študijah so dokazali manjše znižanje telesne teže. Lahko vpliva na nivo krvnega sladkorja in krvnega tlaka.

Hidroksicitrična kislina (HCA), glavna sestavina Garcinie cambogie, lahko vpliva na znižanje telesne teže z vplivanjem na metabolizem maščob in zmanjšanje apetita.

Imejte v mislih, da je za hujšanje in vzdrževanje telesne teže potrebna sprememba življenjskih navad. Začnite z majhnimi spremembami, ki vas ne bodo odvrnile od zastavljenih ciljev. Razmisliti je potrebno o številu in sestavi obrokov, ki si jih prilagodite glede na življenjski stil. Začnite se gibati.

Za vse nasvete smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje