Hrastniška tržnica se ponaša z novimi sanitarijami, skladiščem, garderobo za pomerjanje, sobo za upravljalca in pisarno. Uredili so odprti del nad nadstreškom, vodovodno in komunalno instalacijo ter zamenjali stavbno pohištvo. Kupili so dve obvestilni tabli in štiri lesene stojnice, ki bodo brezplačno na voljo humanitarnim organizacijam, Društvo diabetikov Hrastnik pa je prispevalo vsebinski del projekta z izvedbo izobraževanj v Zasavju.

V soboto, 1. februarja, so v Hrastniku otvorili prenovljeno tržnico. Trak sta slovesno prerezala župan Občine Hrastnik Marko Funkl in Nives Venko, direktorica podjetja KSP Hrastnik, ki je upravljalec in vzdrževalec tržnice Hrastnik ter partner pri projektu. »S prenovo se je izboljšala obstoječa javna infrastruktura ter pogoji delovanja tržnice, zato upamo, da bo vse to prispevalo k še živahnejšemu dogajanju na tržnici in k še pestrejši ponudbi. Želimo si, da bi se občanke in občani na tem mestu še naprej radi srečevali in povezovali ter da bi se še več lokalnih ponudnikov odločalo za prodajo izdelkov na naši tržnici. Le na ta način bomo namreč lahko spodbujali tudi lokalno samooskrbo,« je ob otvoritvi povedal Funkl. Venko pa je povedala, da so bile skrbi glede zmanjšanega obsega poslovanja med prenovo odveč: »Ko se je v prazničnem decembru investicija pričela izvajati, nas je skrbelo izvajanje trgovanja, upad obiska, še najbolj pa vreme. Imeli smo izjemno srečo, saj je zahvaljujoč lepemu vremenu ter odgovornemu in prizadevnemu delu zaposlenih trgovanje na tržnici lepo potekalo.«

Prvo fazo prenove tržnice so Občina Hrastnik, KSP Hrastnik in Društvo diabetikov Hrastnik v letu 2018 prijavili na javni poziv Partnerstva LAS Zasavje. Skupna vrednost projekta je ocenjena na nekaj več kot 130 tisoč evrov, pri čemer je nekaj manj kot 60 tisočakov prišlo iz malhe Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, ostanek, skoraj 72.000 evrov, pa bodo iz lastnih sredstev prispevali Občina Hrastnik in partnerji.

Si pa v Hrastniku želijo še nadaljnje prenove tržnice, zato so na razpis že prijavili tudi drugo fazo prenove. Druga faza bo osredotočena na zunanjost, uredili bodo nadstrešek in ploščad pred tržnico z vso inštalacijo. Odstranili bodo tudi štiri parkirna mesta ter uredili dostop za invalide in klopce.

V prenovljenih prostorih tržnice bodo lahko prodajalci in nakupovalci uživali ob tržnih dneh – četrtkih, petkih in sobotah. Tržnica je na te dni odprta od 7. do 13. ure.

MD

Foto: arhiv Občine Hrastnik