Na naslovu ostanidoma.hrastnik.si je zaživela e-tržnica občine Hrastnik. »Gre za projekt, ki smo ga napovedali že nekaj časa nazaj, prav čas epidemije pa nam je potrdil nujnost lokalne samooskrbe in nam pokazal, da smo z idejo na pravi poti. »Projekt smo zasnovali v sodelovanju s Kulturno rekreacijskim centrom Hrastnik in Turistično informacijskim centrom Hrastnik (TIC),« so zapisali v izjavi za javnost na Občini Hrastnik.

»Spodbujanje uporabe zdrave lokalne prehrane in povečanje prehranske samooskrbe sta med pomembnejšimi koraki k bolj zdravi in bolj zeleni občini Hrastnik. Epidemija je pospešila naše aktivnosti, da dodamo TIC-u nove vsebine in kasneje tudi s pomočjo kmetij gradimo na prepoznavnosti in na turistični ponudbi. E-tržnica je v tem času tudi nadomestilo za tržnico in verjamem, da jo bomo vsi skupaj z veseljem uporabljali,« je ob zagonu spletne strani povedal župan Občine Hrastnik Marko Funkl.

Na e-tržnici so na voljo izdelki lokalnih kmetov in pridelovalcev, ponudba pa se bo vseskozi spreminjala in dopolnjevala glede na sezono. Trenutno lahko kupci naročijo predvsem medene izdelke, sokove, testenine, jajca, kruh … V kratkem bo na voljo tudi različno sadje in zelenjava, a narave žal ne morejo prehiteti. E-tržnica trenutno domuje na strani https://ostanidoma.hrastnik.si, po vzpostavitvi nove občinske spletne strani pa bodo e-tržnico našli na tej strani. Takrat bo izdelke že možno prevzeti tudi v novih prostorih TIC-a na tržnici v Hrastniku, ko bo center odprl svoja vrata na novi lokaciji.

In kako lahko kupci naročijo izdelke? Obiskati morajo spletno stran, si ogledati vse pridelke in izdelke (pri vsakem je navedena cena, količina, zaloga in pridelovalec) in izbrane izdelke dodati v »košarico«. Plačilo trenutno izvedejo brezstično s plačilno kartico ob dostavi, že v kratkem pa bo sistem omogočal tudi plačilo preko spleta.

V času epidemije velja poseben način poslovanja. Izdelke ni možno osebno prevzeti, TIC v tem času enkrat dnevno opravlja razvoz izdelkov na naslove kupcev (naročilo mora biti višje od 5 evrov; cena dostave je 1,5 evra, za naročila nad 40 eur pa je prevoz brezplačen). Dostava se izvaja le na območju Občine Hrastnik. Prvih 15 uporabnikov e-tržnice bo prejelo tudi darilce. Ponudba na e-tržnici se bo vseskozi dopolnjevala – z novimi ponudniki in izdelki. Morebitni ponudniki svojih izdelkov na e-tržnici lahko kontaktirajo tic.hrastnik@gmail.com ali pokličejo na 03 56 42 377 oz. 051 493 221.

Savus