ponedeljek, 22 julija, 2024

Iz te kategorije

Hobotnice za male borce

Porodnišnica Splošne bolnišnice Trbovlje se je vključila v Projekt Hobotnica – nedonošenčki, ki se rodijo v porodnišnici, dobijo kvačkano hobotnico, ki jim pomaga preživeti težaven začetek življenja.

Zakaj ravno hobotnico? »Lovke hobotnic so podobne popkovnici in nedonošenčke spominjajo na čas v maternici,« pojasnjuje Lili Mikecin, predstojnica neonatalne ambulante SB Trbovlje.

Kvačkane hobotnice so se prvič pojavile na Danskem leta 2013, od takrat pa se projekt uspešno širi po vsem svetu. »Do danes so prostovoljci za nedonošenčke nakvačkali že več kot 27000 malih hobotnic,« pravi Lili Mikecin.

V Sloveniji se je zgodba s hobotnicami začela v začetku leta 2017, ko je pobudnica projekta Tjaša Bevc poslala prvo hobotnico na Društvo za nedonošenčke. Projekt so uradno začeli izvajati septembra istega leta. Ustvarjalke in podporniki so združeni na Facebook strani Projekt Hobotnica. Hobotnice so izdelane po natančnih navodilih, ki zagotavljajo varnost izdelkov.

Hobotnice so, pojasnjuje dr. Mikecin, narejene iz 100-odstotne bombažne preje in napolnjene s polnilom, ki je pralno na vsaj 60 stopinj Celzija. Po sterilizaciji hobotnice položijo v inkubatorje, kjer malčki namesto cevk, ki jih ohranjajo pri življenju, držijo lovko. Ker je lovka zavita, jih spominja na popkovino in jim vzbuja občutek domačnosti. Še bolj pomembno pa je to, da cevke, ki jim pomagajo, pustijo pri miru.

V letu 2019 se je projektu pridružila tudi Splošna bolnišnica Trbovlje. Dr. Lili Mikecin: »V naši bolnišnici se na leto rodi v povprečju 450 otrok. Otrok, mlajših od 37 tednov gestacije, se nam je v letu 2017 rodilo 22, v lanskem letu 13. Tisti, ki so potrebovali intenzivno nego ali terapijo, so bili premeščeni v UKC Ljubljana, ostali pa so bili odpuščeni domov. Ko smo začeli prijateljevati z Oti, meduzami in hobotnicami (izdelki, ki jih bolnišnice sprejemajo v okviru Projekta Hobotnica, op. p.) smo videli, kako vplivajo na otroke. Ko jih otrok začuti, se umiri, preneha jokati in se sprosti. Še najboljše je, ko ulovi lovko z rokico. To se nam zdi najbolj vidno pri dvojčkih, ki niso skupaj. Glavico tiščijo ob glavico hobotnice in tako mirno spijo.«

Savus

Foto: UG

Isti avtor