četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Grad Bogenšperk odprt

Grad Bogenšperk odprt

V sredo, 6. maja, so spet odprli težka vrata v grad Bogenšperk. Obisk je možen ob upoštevanju varnostnih ukrepov oz. priporočil, ki sta jih pripravila Skupnost muzejev Slovenije in Služba za premično dediščino in muzejev pri Narodnem muzeju, pri katerih sta upoštevala priporočila NIJZ in primere dobre prakse iz tujine.

Pravila, ki pomagajo pri preprečevanju širjenja koronavirusa, so zapisana na vidnih mestih prostorih gradu. V grad je dovoljen vstop zdravim osebam. Tistim, ki kažejo znake bolezni (kašelj, vročina, zasoplost, oteženo dihanje itd.) vstop ni dovoljen. Zagotovljena so razkužila za obiskovalce, ki so nameščena na vhodu, pri blagajni, v obeh nadstropjih, kjer so razstavni prostori in v toaletnih prostorih.

Upravljalci gradu obiskovalce opozarjajo, da upoštevajo varno razdaljo (2 m) na vhodu, pri blagajni, v razstavnih in toaletnih prostorih. V posamezni sobi sta, v skladu s strokovnimi izhodišči, naenkrat lahko največ dva obiskovalca. Goste v gradu morajo upoštevati tudi začrtano pot in smer ogleda razstave. Obvezna je  uporaba zaščitnih mask, za katere poskrbijo obiskovalci sami.

Vsak dan, med 9. in 10. uro imajo prednost pri obisku muzejskih zbirk predstavniki rizičnih skupin (starejši, upokojenci, kronični bolniki, sladkorni bolniki itd.). Vodene oglede izvajajo na varni razdalji in ob upoštevanju navodil NIJZ o dovoljenem največjem številu ljudi v prostoru.

Ob obisku gradu morajo upoštevati navodila o higienskih ukrepih, načela pravilnega umivanja in razkuževanja rok, higieno kašlja in kihanja, uporabo zaščitnih mask itd.

Savus

Foto: arhiv Grad Bogenšperk

Isti avtor