Delo z mlajšimi mu je v veselje, prav tako zadovoljstvo krajanov. Kot pravi Teodor Forte, ga »gasilci gor držijo« in vedno najde čas za aktivnosti, ki jih na Kleku ni malo. Pred leti so se krajani samoiniciativno odločili zgraditi poligon, ki so ga gradili več kot deset let. Parcelo jim je odstopil krajan, poligon so morali utrditi z opornim zidom, zasipavali so ga z naravnim materialom in vanj vložili nešteto prostovoljnih ur. Vse s ciljem, da v svojem kraju dobijo igrišče, ki bo omogočalo športno, rekreativno in gasilsko vadbo, pa tudi druženja in veselice. Že župan Ladislav Žiga Žgajnar jim je obljubil asfalt. Ko so z deli zaključili, je njegovo obljubo držal župan Bogdan Barovič. Okrog 50 krat 20 metrov veliko dvorišče je dobilo asfaltno prevleko in postalo ponos vseh Klečanov. Na poligonu ima PGD Klek odlične možnosti za vadbo, kar izkazuje tudi z uspehi mladih gasilcev, ki so dve leti zapored pod mentorstvom Luke Sladiča  državni prvaki v gasilski orientaciji.
Društvo se na podlagi plačane članarine ponaša z 200 člani, od tega je 80 takih, ki bi prišli po potrebi gasit, 20 pa je operativcev, ki so tudi ustrezno zavarovani in zdravniško pregledani. Ti letno v povprečju trikrat intervenirajo.

Teo Forte je bil nazadnje na terenu lani, ko so reševali pogrešanega krajana in ga tudi živega našli, sicer pa intervencije, pravi, prepušča mlajšim kolegom, zanje pa skrbi poveljnik Franci Rajšek.

PGD Klek ob okroglih obletnicah pripravi proslavo in gasilsko veselico, vsake toliko časa pa tudi srečanje gasilcev Trbovelj. Pod pokroviteljstvom GZ Trbovlje organizirajo tudi občinska in regijska tekmovanja. »Ko smo pripravili regijsko tekmovanje, je kulturno društvo vzporedno vodilo delavnice. Prireditev je bila res na nivoju in bili smo pohvaljeni od mnogih,« pove Forte. Tradicionalno srečanje gasilcev, ki vsako leto poteka 27. aprila, pa letos ne bo na Kleku, čeprav je bilo zdaj že dvakrat zapored. To pa zato, ker so Klečane na zadnjem srečanju Dobovčani premagali v nogometu. Z zmago v nogometni tekmi si gasilci namreč predajajo tudi organizacijo naslednjega srečanja. A tisti, ki v domačem kraju nimajo primerne lokacije, večkrat prosijo Klečane, da jim jo odstopijo. In ti to radi storijo, saj so gostoljubni in se zavedajo, da ima Klek veliko ponuditi. »Rekel bi, da je tu enkratno, ljudje smo povezani, narava je čudovita,« sklene Teodor Forte. »Trboveljčane večkrat vidimo v megli, medtem ko je pri nas na periferiji običajno že sončno. Potem pa se megla dvigne in z njo včasih tudi vonj po smogu, ki ga pri nas ni čutiti.«

Tatjana Polanc Kolander

(Članek je bil objavljen v februarski številki Zasavskega tednika)

Prejšnji članekNovi prehodi in postajališča v Bevškem
Naslednji članekMladi rockerji v Zagorju