V Združenju ekoloških kmetov Zdravo življenje, v katerem sodelujejo tudi člani iz Zasavja, se še prav posebno veselijo ogledov kmetij njihovih članov, kar v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije prakticirajo že nekaj let. Letos so obiskali kmetijo Pri Dolencu v Vnanjih Goricah, kjer so preživeli nekaj prijetnih, zanimivih in poučnih uric.

Po prijazni dobrodošlici gostiteljev Marije in Tadeja Dolenca je perečo problematiko tega območja predstavila terenska svetovalka KSS Vrhnika Ana Pečjak. Tadej nas je popeljal po bližnjih površinah in rastlinjakih in nam predstavil kmetijo in njihov način dela. Zadnji dve leti so ekološko kmetovanje nadgradili še z biodinamičnimi smernicami, s čimer so pridelki in izdelki odpornejši, okus pa je bolj poln. Pridelujejo preko 30 vrst vrtnin, nekatero tudi vlagajo. Imajo tudi kokoši nesnice. Vse pridelano in predelano prodajo na treh tržnicah: Vrhniki, Brezovici in na Viču ter v domači samopostrežni trgovini.

Medtem, ko smo si mi ogledovali kmetijo, nam je Marija skupaj s trenutnimi pomočniki pripravila okusno malico iz doma pridelanih sestavin, ob kateri smo se spustili v prijeten klepet in izmenjavo izkušenj.

Po mnogih ogledih uspešnih kmetij smo že davno prišli do spoznanja, da ni dovolj, da znaš delati in da na kmetiji samo garaš, ker si tako navajen. Moraš imeti tudi ogromno znanja na vseh področjih, se vseskozi izpopolnjevati in iskati nove in lažje rešitve, predvsem pa moraš znati tržiti, če hočeš od kmetijstva živeti. To dokazujeta tudi Marija in Tadej. Nad njunim pogumom, uspešnostjo in medsebojno harmonijo smo bili naravnost fascinirani.

Ker pa se je bližala okrogla obletnica naše strokovne tajnice Pavle Pirnat, smo jo za konec presenetili s posebnim voščilom in prekrasnim šopkom, ki ga je bila neskončno vesela in se zanj zahvalila kar s posebno zgodbo. Dan je bil tako popoln!

Francka Toman

Foto: ZEK Zdravo življenje


 

Prejšnji članekMenči Klančar kristalni mikrofon
Naslednji članekDanes dogaja